BiH

Dva Mladićeva advokata neće prisustvovati žalbenoj sjednici

Dva Mladićeva advokata neće prisustvovati žalbenoj sjednici
Foto: Arhiva | Dva Mladićeva advokata neće prisustvovati žalbenoj sjednici

Odbrana nekadašnjeg Vrhovnog komadanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića obavijestila je danas žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu da njegov glavni branilac Brako Lukić, kao ni pravni savjetnik Boris Zorko neće prisustvovati žalbenoj sjednici, koja treba bude održana u utorak i sredu.

Raspravi će međutim, možda lično prisustvovati advokat Dragan Ivetić i pravni savetnik Peta-Luis Bagot, koji čekaju rezultate testa na virus korona.

U dopisu odbrane koji je objavio Mehanizam se navodi da advokat Lukić neće moći lično da prisustvuje raspravi, kao ni putem video-linka, s obzirom na nerješive sukobe postavljenih mjera za učešće sa obavezama iz njegovog domaćeg etičkog kodeksa ponašanja.

Takođe i s obzirom na trenutne zdravstvene rizike od putovanja tokom globalne pandemije, bez karantina (posebno prema klijentu), a iste okolnosti odnose se i na pravnog savjetnika Zorka.

Odbrana ima u vidu trenutno odsustvo, kako navodi, "smislene komunikacije, odsustvo instrukcija žalioca, odbijanje većine u (petočlanom) žalbenom veću da sprovede postupak utvrđivanja sposobnosti (Mladića da učestuvjeu postupku) uprkos mišljenjima medicinskih stručnjaka".

Zbog toga smatra da bi svako izričito opredjeljenje za učešsće u sutrašnjoj raspravi moglo predstavljati postupanje suprotno izričitim klijentovim pravima koja vode do pogrešne pravde.

Čak i bez ovih prepreka, s obzirom na profesionalne dužnosti branilaca svom klijentu, lično učešće u raspravi u ovom trenutku, uz putovanje (bez karantene) bilo bi protivno medicinskim uputstvima i bilo bi neodgovorno i potencijalno štetno za klijenta zbog njegove potencijalne izloženosti kovidu -19, naglašavaju advokati.

Međutim, odbrana Mladića je dala uslovno obavještenje o fizičkom prisustvu branioca Dragana Ivetića i pravnog savjetnika Peta-Louise Bagott u sudnici na zakazanoj raspravi sutra i prekosutra, da bi se, kako navodi, izbjeglo svako moguće pogrešno zaključivanje da odsustvo pokazuje odricanje od žaliocevih prava i / ili meritornu žalbu i na zaštitu i očuvanje njegovih prava.

Status Ivetića i Bagota je još neizvjesan, jer čekaju rezultate testa na kovid-19 i medicinsko odobrenje, napominje se u dopisu.

Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, a naredne godine su i tužilaštvo i njegovi branioci podnijeli pisane žalbe na tu presudu.

Usmena razprava o žalbama je odlagana više puta, što zbog Mladićevog lošeg zdravstvenog stanja, što zbog pandemije kovida-19.

Mladićevi advokati su nedavno ponovo tražili odlaganje rasprave zbog lošeg zdravstvenog stanja njihovog branjenika, ali ta molba nije usvojena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije