BiH

Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom ilegalno?

Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom ilegalno?
Foto: N.N. | Dvojno državljanstvo sa Hrvatskom ilegalno?

BANJALUKA - Bosna i Hercegovina je po ko zna koji put pokazala svoju neozbiljnost time što je u odgovorima na evropski upitnik dala dva potpuno različita odgovora na pitanje ima li sa Hrvatskom bilateralni sporazum o dvojnom državljanstvu.

Naime, na nekoliko mjesta institucije BiH su odgovorile da sporazum postoji, dok je u odgovoru na 496. pitanje u poglavlju o političkim kriterijumima odgovoreno da BiH i Hrvatska nemaju potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

Da konfuzija bude veća, u tom odgovoru tvrdi se i da svi državljani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo nemaju za to pravni osnov. Drugim riječima, tvrdi se da svi državljani BiH s hrvatskim državljanstvom taj status imaju ilegalno, odnosno protivzakonito.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH decidno tvrde da BiH i Hrvatska imaju važeći sporazum o dvojnom državljanstvu, koji je potpisan 2007, a ratificiran u Predsjedništvu BiH 2011. u mandatu Nebojše Radmanovića, Željka Komšića i Bakira Izetbegovića. Tvrde i da građani BiH s dvojnim državljanstvom ne treba da strahuju za svoj pravni status.

Na pitanje kako je onda mogao ovakav odgovor otići u Brisel, pravdaju se da taj odgovor nisu ni vidjeli kada je upitnik poslan jer su oni bili zaduženi u radnim grupama za druga poglavlja, a da poglavlje 23 o političkim kriterijumima nisu pokrivali. Oni tvrde da je takav odgovor stigao iz MUP-a RS.

"Zašto su oni to napisali - mi to zaista ne znamo. Možda su se zbunili, možda su imali neke primjedbe ili imaju neko mišljenje s kojim mi nismo upoznati. Najbolje bi bilo da njih pitate i da vam objasne šta ih je motivisalo da daju ovakav odgovor", rekli su nam u Ministarstvu.

Iako smo se MUP-u RS obratili s molbom da nam pojasne šta su time mislili, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nam nisu poslali odgovor, pravdajući se sezonom godišnjih odmora.

Ekspert za oblast bilateralnih sporazuma nam je u nezvaničnom razgovoru rekao da postoji konfuzija vezano za samu primjenu Sporazuma o dvojnom državljanstvu Hrvatske i BiH, te da je vjerovatno to motiv zašto je RS poslala ovakav odgovor.

"Hrvatska od državljana BiH traži da se odreknu bh. državljanstva. I sad, znate, to je pomalo čudno i nelogično jer sam naziv Sporazum o dvojnom državljanstvu podrazumijeva da građani imaju dvojno državljanstvo", rekao nam je naš sagovornik. Ističe da je Hrvatskoj u više navrata skretana pažnja na tu činjenicu, ali da se oni pravdaju svojim pozitivnim zakonskim propisima u kojima je navedeno da se osoba koja se prima u hrvatsko državljanstvo, osim u specifičnim situacijama poput one kad se radi o državljanstvu bračnog druga, mora odreći drugog državljanstva, osim u slučaju EU zemlje.

"U Hrvatskoj se pozivaju na odredbu sporazuma da će se primjenjivati postojeći zakonski propisi, a zakonski propis u Hrvatskoj je da se morate odreći državljanstva. I sad BiH jedino preostaje reciprocitet, odnosno da traži od hrvatskih državljana da se odreknu hrvatskog državljanstva na način kako to sad čini Hrvatska", kaže naš sagovornik. Ističe da bi takav postupak BiH više štetio Hrvatima jer su oni konstitutivni narod u BiH pa onda, ako bi odlučili da zadrže hrvatsko i odreknu se bh. državljanstva, ne bi mogli da se kandiduju za važne državne pozicije, čime bi im bila uskraćena politička prava.

Dodatnu konfuziju izaziva objašnjenje koje smo dobili u Konzularnom odjeljenju hrvatske ambasade, gdje negiraju da traže odricanje bh. državljanstva licima koja traže hrvatsko državljanstvo, ali su nam obećali odgovoriti pismenim putem jer se "radi o složenom pitanju", što do zaključenja ovog broja nisu učinili.

Bilo kako bilo, saznajemo da je Evropska komisija odmah nakon dobijanja dva kontradiktorna odgovora tražila od bh. institucija pojašnjenje, te da je u pripremi dopunski odgovor u kojem će ovo pitanje biti pojašnjeno. Na koji način - nije nam poznato, pa ostaje da se vidi kad budu objavljeni dopunski odgovori kada će i dvojni državljani konačno saznati da li su nekim slučajem ilegalni građani BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije