BiH

Džaferović: Kazna Mladiću djelomična pravda i satisfakcija za žrtve

Džaferović: Kazna Mladiću djelomična pravda i satisfakcija za žrtve
Foto: Anadolija | Džaferović: Kazna Mladiću djelomična pravda i satisfakcija za žrtve

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas da na ovom svijetu ne postoji kazna koja bi bila adekvatna zločinima za koje je Ratko Mladić danas osuđen jer ona ne može vratiti u život ubijene niti osigurati potpunu pravdu ako se zna monstruoznost zločina opisanih u presudi.

Ipak, dodao je da je doživotna kazna djelomična pravda i satisfakcija za žrtve i važna jer takav čovjek nikada neće biti na slobodi, a pred licem cijelog svijeta njegovi zločini nazvani su pravim imenom, a Mladić će se pamtiti samo kao ratni zločinac i ništa više.

Izrazio je žaljenje što "Sud u Hagu nije imao hrabrosti da je mu se presudi i za genocid počinjen i u drugim općinama jer je to očigledna činjenica koju je i Mladić priznao kada je rekao da ono što se od njega traži znači genocid".

"Usprkos tome ostaje činjenica da su zločini ostali u presudi i opisani kao zločini protiv čovječnosti. Njen značaj je i da je nakon presuda političkom rukovodstvu zaokružena slika i kada je riječ o vojnom rukovodstvu jer niko više ne može tvrditi da je udruženi zločinački poduhvat bio legitiman", rekao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije