BiH

Džaferović: SAD jedan od najvećih prijatelja BiH

Džaferović: SAD jedan od najvećih prijatelja BiH
Foto: Predsjedništvo BiH | Džaferović: SAD jedan od najvećih prijatelja BiH

SARAJEVO - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je glavnu zamjenicu pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Morin Kormak i ambasadora SAD Erika Nelsona, te im zahvalio na nesebičnoj podršci koju SAD pružaju BiH, njenom teritorijalnom integritetu, stabilnosti i vladavini prava.

Ocijenio je da su SAD najznačajniji partner i jedan od najvećih prijatelja Bosne i Hercegovine, te da njihovo prisustvo u zemlji i regionu predstavlja faktor stabilnosti. Džaferović je zahvalio predstavnicima administracije SAD na podršci koju su pružali Bosni i Hercegovini u provođenju ranijih procesa, kao i u usvajanju Programa reformi.

Tema razgovora bila je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, koju, kako je naglasio Džaferović, opterećuje blokada u donošenju odluka u državnim institucijama.

Naglasio je da je pred Bosnom i Hercegovinom puno posla u provođenju Programa reformi, Mišljenja Evropske komisije, ekonomskih reformi i drugih strategija, te da se u okviru toga, kroz dijalog, mogu pronaći rješenja za sva pitanja koja opterećuju odnose u našoj zemlji. Istaknuo je da se reforme i sva pitanja trebaju provoditi i rješavati u paketu, a ne parcijalno, te da ih nije moguće provoditi bez funkcioniranja državnih institucija.

Sagovornici su se saglasili da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati, te da državne institucije moraju raditi u punom kapacitetu i interesu svih u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali i savjetnici iz Kabineta predsjedavajućeg PBiH Željka Komšića, Slaven Kovačević i Željko Bakalar, te predstavnici srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika savjetnica Ana Trišić-Babić, i saradnik  Đorđe Šarčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije