BiH

Pratite nas na Google news

Džaferović: Zaključci NS RS neće imati pravno dejstvo

Džaferović: Zaključci NS RS neće imati pravno dejstvo
Foto: Anadolija | Džaferović: Zaključci NS RS neće imati pravno dejstvo
N.N.

SARAJEVO - Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, poručio je da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske neće imati nikakvo pravno dejstvo.

"Republika Srpske i njeni zvaničnici imaju veliki interes da se strogo pridržavaju Dejtona i da nikada ništa ne poduzimaju, niti jedan potez kojim bi se on ugrzio. Republika Srpska je nastala Dejtonskim sporazumom", izjavio je Džaferović novinarima u Sarajevu.

On je kazao da su strane sudije u Ustavnom sudu BiH dio dejtonske ravnoteže i podjednako važan dio sporazuma kao što su to entiteti ili entitetsko glasanje.

"Insistirati da se ukinu strane sudije u Ustavnom sudu je u stvari insistiranje na poremećaju dejtonske ravnoteže. Mi to nećemo nikada prihvatiti. Radi se o obzbiljnoj situaciji, ne vidimo to kao politizaciju. Ovo su stvari kojima se prijeti teritorijalnom integritetu BiH, poduzet ćemo sve da ga zaštitimo", izjavio je Džaferović.

On je dodao kako je obavio razgovore sa ambasadorima Kvinte, kao i predstavnicima Evropske komisije u BiH, te da je tražio da prenesu svojim vladama da je aktuelna situacija u BiH zabrinjavajuća.

"Branit ćemo BiH svim raspoloživim sredstvima", poručio je Džaferović.

OHR je već davno trebao da reaguje, mišljenja je.

"Da je reagovao ranije - ne bismo bili u ovoj situaciji. Mi od međunarodne zajednice ne tražimo ništa što nisu njihove obaveze. Ja se nadam da će preovladati razum. Pozivam predstavnike iz Republike Srpske da se kane ove vrste posla, ništa tim neće postići", kaže Džaferović.

"Pritiskom neće postići ništa, ne možemo razgovarati kada postoji pritisak, prijetnja ili ucjena. Neka se vrate u institucije BiH, neka rade, postoje mehanizmi kojim se mogu zaštititi interesi", ocijenio je.

(N1)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije