BiH

Džaferović o Vulinovoj izjavi: Sve to podsjeća na devedesete

Džaferović o Vulinovoj izjavi: Sve to podsjeća na devedesete
Foto: Anadolija | Džaferović o Vulinovoj izjavi: Sve to podsjeća na devedesete godine

SARAJEVO - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je danas prisustvao ispraćaju 12 žrtava koje su, kako se navodi, ubijene 1992. u Prijedoru, izjavio je, reagujući na izjavu ministra Aleksandra Vulina o srpskom svijetu da su "zagovornici te nakaradne fašistoidne ideje mnogo slabiji, a BiH mnogo jača".

Džaferović je kazao da ne zna da li je uopšte primjereno reagovati na izjave ministra za kojeg je rekao da je "takav kakav jeste".

"Neću se nervirati, nije zaslužio da to komentarišem, ali govoriću o pojavi 'srpski svijet'. Sve to podsjeća na 90-te godine i posljedice zbog kojih smo ovde. Svi kreatori te velikodržavne politike treba da imaju na umu dvije stvari kada je BiH u pitanju", rekao je Džaferović i dodao:

"Prvo moraju pogledati kako su završili oni koji su zagovarali te politike, završili su u Hagu i na smetljištu istorije. I još nešto vrlo važno, dobro moraju da znaju da mi više nikada nećemo biti iznenađeni i zatečeni. Zagovornici te nakaradne fašistoidne ideje su mnogo slabiji, a Bosna i Hercegovina je mnogo jača. Polomili su zube 1992. godine i neka se ne igraju sa BiH", naveo je Džaferović.

Tvrdi da je sve ono što se dogodilo na području Krajine i Prijedora imalo "elemente genocida, ali da poštuju odluke Haškog suda".

"Istinu ćemo prenositi generacijama, nikada nećemo zaboraviti šta se dogodilo jer ako zaboravimo prijeti opasnost da se zlo ponovi. Kada se sagleda monstruoznost zločina i elementi koji su počinjeni ovde 1992. godine, iako je Haški tribunal ovo nazvao samo zločinom protiv čovječnosti, ja mislim da ovo sve ima elemente genocida", kazao je Džaferović, prenio je portal Klix.ba.

Dodao je da treba nastaviti borbu za istinu i pravdu, kao i da je prioritet, kako je kazao, "pronaći još 600 nestalih, da se dostojanstveno ukopaju i da se traga za onima koji su na bilo koji način učestvovali u ovom zločinu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije