BiH

Džaferović o potrebi nabavke medicinske opreme

Džaferović o potrebi nabavke medicinske opreme
Foto: N.N. | Džaferović o potrebi nabavke medicinske opreme

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović razgovarao je danas telefonom sa komesarom EU za proširenje i susjedstvo Oliverom Varheljijem o mjerama koje BiH preduzima u borbi protiv pandemije virusa korona i kapacitetima zdravstvenog sistema, posebno ističući potrebu BiH za nabavkom medicinske opreme, za koju su mnoge zemlje ograničile izvoz.

Varhelji je pozvao da se BiH pridruži zajedničkoj inicijativi zemalja članica EU za nabavku potrebne medicinske opreme u Kini, te dodao da će EU obezbijediti i transport opreme do BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je rekao da će Evropska komisija odobriti BiH 28 miliona evra za zdravstveni sistem, kao i dodatnih 40 miliona evra za podršku ekonomiji, navodi se u saopštenju.

Džaferović je naglasio da je BiH preduzela odlučne mjere na sprečavanju širenja virusa, koje su u nekim segmentima radikalnije od onih u zemljama u okruženju i Evropi.

Džaferović je na kraju razgovora ponovio opredjeljenje BiH da radi na ispunjavanju uslova iz mišljenja Evropske komisije, ali je naglasio da je u ovom trenutku borba protiv pandemije prioritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije