BiH

Džaferović objasnio zašto su odbili sastanak sa Hanom

Džaferović objasnio zašto su odbili sastanak sa Hanom
Foto: BHRT | Džaferović objasnio zašto su odbili sastanak sa Hanom

SARAJEVO - Pred samu sjednicu Glavnog odbora SDA u Sarajevu, Šefik Džaferović član Predsjedništva BIH iz reda bošnjačkog naroda, kratko je novinarima objasnio zašto se nisu odazvali na poziv Johanesa Hana, komesara za proširenje Evropske unije.

On je rekao da je Han telefonski razgovaro sa Željkom Komšićem, predsjedavajućim Predsjeništva BiH i da je pozvao članove Predsjedništva u Brisel.

Konstatovao je da bi bilo bespotrebno putovati u Brisel jer prethodno ne postoji nikakav konsenzus između predstavnika stranaka koje su dobili najveći broj glasova na prethodnim izborima.

Kako kaže, Han treba da se obrati srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, koji neće da ispoštuje odluku Predsjednštva iz 2009. godine i Strategiju vanjskih poslova koje je donijelo Predsjedništvo, na osnovu kojeg treba da se napravi plan za NATO i pošalje u Brisel.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, rekao je da se neće ništa promijeniti ni nakon kongresa SDA koji je zakazan za 14. septembar, jer uslov da se imenuje Savjet ministara je da se pošalje ANP.

Na optužbe lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je ranije rekao da nije dobro da bilo ko ucjenjuje i blokira vlast, Izetbegović je rekao da se Čović koristi ucjenama, i da nema vlasti na nivou FBiH jer on želi izmjenu Izbornog zakona.

Podjećamo. Han je pozvao članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine na sastanak kako bi razgovarali o Sporazumu za formiranje vlasti ali su to hrvatski bošnjački član, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili.

POVEZANA VIJEST:

Komšić i Džaferović odbili sastanak s Hanom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije