BiH

Džombić: Priča o bankrotu BiH pogrešna teza

Džombić: Priča o bankrotu BiH pogrešna teza
Džombić: Priča o bankrotu BiH pogrešna teza

BIJELjINA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da se ne smije dogoditi da visoki predstavnik u BiH nametne budžet BiH i da je priča o bankrotu BiH pogrešna teza.

"Nema nikakvih problema da parlament BiH ponovo donese odluku o privremenom finansiranju. Međutim, to očigledno neko ne želi, već želi da izazove problem tako što bi blokirao izvršenje obaveza zajedničkih institucija i još pokušava da onemogući raspodjelu sredstava prema entitetima", rekao je Džombić.

On kaže da je progrešna teza da BiH ako ne usvoji budžet neće moći izmirivati inostrana dugovanja, jer je svaki ugovor o kreditu sa međunarodnim finansijskim institucijama međunarodni ugovor, a nijedan zakon ne može da mijenja međunarodne ugovore.

Džombić je rekao da u 2012. godini Republika Srpska ima mogućnosti za investicije u energetskom sektoru od najmanje pet milijardi evra. "U toku je realizacija na projektu Termoelektrane Ugljevik tri, nastavak projekta HE Dabar, izbor strateškog partnera za Gornju Drinu, gdje već imamo tri ozbiljna partnera", rekao je Džombić za "Pres".

Što se tiče izgradnje gasovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku, Džombić je rekao da je najnovija odluka da kad Južni tok krene kroz Srbiju i Republika Srpska dobije najmanje jedan krak. "To je projekat od ogromnog značaja ne samo zbog protoka ruskog gasa već i zbog podizanja svih privrednih kapaciteta Srpske", rekao je Džombić.

On kaže da se prema svim ekonomskim pokazateljima u 2012. godini Republiku Srpsku očekuje novi udar ekonomske krize zbog koje će se privredna kretanja naći pred ogromnim izazovima.

Džombić je rekao da će zbog očekivanog novog talasa recesije prioriteti njegove Vlade i u sljedećoj godini  prije svega biti zadržavanje socijalne i fiskalne stabilnosti RS, ali da se u ovom trenutku ne može govoriti o povećanje socijalnih davanja i plata u javnom sektoru.

Premijer Srpske je rekao da je Vlada planirala rast BDP za 2,5 odsto, te da bi on, ukoliko budu realizovane sve planirane investicije, mogao da bude i veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije