BiH

Džombić: Projekti na Drini ne ugrožavaju Crnu Goru

Džombić: Projekti na Drini ne ugrožavaju Crnu Goru
Džombić: Projekti na Drini ne ugrožavaju Crnu Goru

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da projekat izgradnje četiri hidroelektrane na Drini ne ugrožava Crnu Goru i da ne vidi razloga da neko preduzima bilo kakve aktivnosti kojim će kočiti projekte u svom okruženju.

Povodom informacije da će vlasti Crne Gore učiniti sve da bi spriječile izgradnju četiri hidroelektrane na Drini, Džombić je rekao da se još nije čuo sa premijerom Crne Gore Igorom Lukšićem, ali da će razgovarati sa njim da bi vidio o čemu se radi.

"Smatram da trebamo zajedno raditi kako bismo povezali regiju, privrede, ljude i učinili privredu konkurentnijom, ne samo na domaćem, već i evropskom tržištu", rekao je Džombić novinarima.

On je podsjetio da Republika Srpska napravila redukciju projekta "Buk Bijela", koji je bio velikog kapaciteta, s obzirom da Crna Gora nije mogla obezbijediti saglasnost svojih građana za njegovu realizaciju.

"Napravili smo redukciju ovog projekta i značajno ga smanjili i on ne ugrožava akumulaciono jezero i ne prelazi u Crnu Goru", rekao je Džombić.

U Banjaluci je 26. septembra potpisan ugovor o strateškom partnerstvu "Elektroprivrede Republike Srpske i njemačke kompanije "RWE" za projekat hidroenergetskog sistema "Gornja Drina", kojim je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane vrijedne više od 400 miliona evra.

Prema ovom ugovoru o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korištenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva Drine, definisan je odnos 60 odsto za RWE, a 40 odsto "Elektroprivreda Republike Srpske".

"Pres" piše da je Crna Gora uputila Savjetu ministara BiH protestnu notu povodom izgradnje ovih elektrana na području opštine Foča u kojoj, navodno, poručuje da je Republika Srpska prekršila međunarodnu konvenciju o prekograničnom uticaju na životnu sredinu i očekuje reakciju ESPOO, međunarodnog tijela koje prati realizaciju konvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije