BiH

Džuvo: "Jašarevići" će se ponovo desiti u BiH

Džuvo: "Jašarevići" će se ponovo desiti u BiH
Džuvo: "Jašarevići" će se ponovo desiti u BiH

SARAJEVO - Teroristički napad Mevlida Jašarevića na zgradu američke ambasade u Sarajevu nije izolovan slučaj nego je pojava koja će se u BiH ponovo desiti.

Kazao je ovo Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, na sjednici Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za odbranu i sigurnost, na kojoj je raspravljano o izvještaju Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom napadu na zgradu Ambasade SAD u BiH, koji se desio u oktobru prošle godine.

Džuvo je kazao da će se zbog teškog stanja u BiH sve više ljudi ohrabrivati na ovakve i slične korake.

"Mevlid Jašarević je nešto što će se ponovo desiti u BiH kao što se nedavno desilo u Francuskoj", kazao je Džuvo.

Džuvo je istakao da su Jašarevića pratile obavještajne agencije i u BiH i u Sandžaku. Prema njegovim riječima, Jašarević se ni po čemu nije izdvajao.

"Bio je povučen i miran i jedino se izdvajao po tome što je slabo govorio naš jezik", rekao je Džuvo.

Protiv Jašarevića i njegovih pomagača do 28. aprila biće podignuta optužnica za terorizam

On je naglasio da je Jašareviću u Gornjoj Maoči "ispiran mozak", nakon čega je izvršio teroristički napad.

"Devedeset posto vehabija, selefija, ili kako ih već zovu, dolazi iz reda kriminalaca ili bivših narkomana. Mi smo znali sve o njemu. Šta se desilo? Dva-tri mjeseca stalnog ispiranja mozga, indoktrinacije o tome kako će na drugom svijetu dobiti nagradu njega je pokrenulo. Za mene to nije vjera", kazao je Džuvo.

U svom obraćanju Džuvo je istakao da je i prije dvije i pol godine upozoravao na takve slučajeve. Oštro je govorio i o radu sudstva.

"Sudovi se ponašaju kao advokati tih ljudi", kazao je Džuvo te je naveo nekoliko slučajeva sudskih presuda za pokušaj terorizma u kojima su izrečene blage kazne.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da će protiv Mevlida Jašarevića i njegovih pomagača do 28. aprila biti podignuta optužnica za terorizam.

Prema njegovim riječima, zaprijećena kazna za krivično djelo terorizma je 20 godina.

Kao motiv Jašarevićevog napada Čampara je naveo njegovo neslaganje s politikom zapadnih sila prema islamskom svijetu, odnosno Iranu i Avganistanu, što se vidi iz njegove video-oporuke, koju će upotrijebiti kao dokazni materijal na sudu.

Čampara je kazao da koordinacija između policijskih agencija nije bila na visokom nivou u slučaju Jašarevića, što su Džuvo i još neki direktori policijskih agencija koji su jučer bili prisutni odbacili.

Tužilac je istakao i neophodnost tijela ili agencije koja bi bila nadležna da reaguje u takvim slučajevima, čemu su se protivili srpski članovi Komisije.

Staša Košarac, član Komisije iz SNSD-a, kazao je da slučaj Mevlida Jašarevića i opasnost od vehabijskog pokreta predstavljaju problem cijele BiH.

"Ovaj problem neće biti riješen bez političke saglasnosti. Lideri u rješavanju problema treba da budu predstavnici bošnjačkog naroda", kazao je Košarac.

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajuće Komisije, istakao je da je u interesu Bošnjaka da se u BiH eliminiše islamski radikalizam.

Mehmed Bradarić, član Komisije, naveo je Bočinju kao primjer kako treba riješiti problem u Gornjoj Maoči.

"Treba ih natjerati da poštuju zakone BiH, razbiti ih i obezglaviti", kazao je Bradarić.

Džuvo naglasio da je Jašareviću u Gornjoj Maoči "ispiran mozak"

Beriz Belkić, član Komisije iz SBiH, pitao je prisutne direktore policijskih agencija o finansiranju terorista, ali je istakao da u BiH, odnosno u RS, ne postoji politička volja da se pitanje sigurnosti riješi na nivou BiH.

Sadik Ahmetović, ministar sigurnosti BiH, nakon rasprave kazao je da će naručiti nezavisnu ekspertizu u vezi s postupanjem u slučaju Jašarevićevog terorističkog napada, koja će utvrditi da li je u tom slučaju bilo propusta i ko ih je učinio.

Nakon rasprave, koja je trajala duže od tri sata, a koja je protekla u konstruktivnoj atmosferi bez nacionalističkih prepucavanja, dogovoreno je da rasprava o tom pitanju bude nastavljena na narednoj sjednici na kojoj bi ponovo bili prisutni čelnici svih policijskih i sigurnosnih agencija u BiH.

Ubica iz Tuluza nije bio u BiH

Mohamed Merah, francuski državljanin alžirskog porijekla, koji je u Tuluzu ubio tri vojnika i četiri jevrejska civila, nije bio u BiH, kako su to naveli pojedini mediji.

"On nije bio u BiH. Prema našim obavještajnim saznanjima, nije tačno da je on bio u BiH", kazao je Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

On je na primjeru Meraha pokušao pojasniti kako je teško predvidjeti napade terorista.

"Merah je 21 put bio u Pakistanu, sedam puta u Avganistanu. Sve su ga službe znale, ali nije bilo elementara za njegovo hapšenje", kazao je Džuvo.

Činjenicu da je Merah prije nego što je ubijen bio 36 sati zabarikadiran u stanu neke je ohrabrila da kažu kako je naša policija bila efikasna i da je Jašarevića eliminisala za "samo" 45 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije