BiH

EU: Strategiju reforme javne uprave usvojiti bez odlaganja

EU: Strategiju reforme javne uprave usvojiti bez odlaganja
Foto: N.N. | EU: Strategiju reforme javne uprave usvojiti bez odlaganja

​BANJALUKA, SARAJEVO - Nova Strategija reforme javne uprave još nije usvojena, iako su svi rokovi prošli da se to desi.

Naime, sredinom prošlog mjeseca održan je sastanak u Banjaluci na kojem je domaće vlasti trebalo da usaglase konačan tekst, međutim do toga nije došlo, na primjedbe koje su došle iz RS. Na sastanku su kopredsjedavali u ime Evropske komisije Mihela Matuela, direktorica Odjeljenja za Albaniju i BiH u Opštoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, a u ime BiH Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave.

Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU u Sarajevu, kaže da strategiju treba usvojiti bez odlaganja.

"Očekujemo od vlasti RS da usvoje novu Strategiju reforme javne uprave bez daljeg odlaganja. Nova Strategija reforme javne uprave, a koju su već usvojili FBiH, Brčko distrikt i Savjet ministara BiH, te prateći akcioni plan, doprinijeće većoj efikasnosti, transparentnosti i profesionalizmu javne uprave širom zemlje. EU je spremna da nastavi raditi sa svim zainteresovanim akterima i novoimenovanim vlastima na svim nivoima u BiH kako bi se obnovio zamah u provedbi novih reformi za dobrobit građana BiH", rekla je Milović-Halilovićeva za "Nezavisne".

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS kažu da očekuju da strategija bude usvojena.

"Ministarka Lejla Rešić nedavno je razgovarala sa predstavnicima Delegacije EU kada je u pitanju reforma javne uprave. Zaključak je da se traže rješenja u vezi s ovim pitanjima i da će razgovori biti nastavljeni", navode za "Nezavisne".

Željka Cvijanović, predsjednica RS, nedavno je rekla da će institucije RS u narednom periodu raditi na reformi javne uprave, te da to nije izazov s kojim se samo RS suočava, već da se radi o problemu s kojim se bori cijeli region.

"To ostaje naša obaveza u narednom periodu i na tome ćemo zajedno raditi Vlada i ja sa stručnim i operativnim timom koji sam pokrenula kao predsjednik Republike. Ostaje velika obaveza otvarati radna mjesta u realnom sektoru. Težićemo smanjenju administracije, jer imamo jednu disproporciju koja jeste opterećujuća", rekla je Cvijanovićeva. 

Podsjećanja radi, na sastanku u Banjaluci analizirane su realizacija aktivnosti u vezi sa strateškim okvirom za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, izrada politika za koordinaciju, državnu službu i upravljanje ljudskim potencijalima, te odgovornosti i pružanja usluga.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije