BiH

EU daje zadnju šansu BiH

EU daje zadnju šansu BiH
EU daje zadnju šansu BiH

SARAJEVO - Evropska unija, svojim novim pristupom o pridruživanju, Bosni i Hercegovini dala je veoma dobru ponudu, koja, ako sad ne bude iskorištena, kasnije sigurno neće biti ponovljena.

Poručio je ovo u petak bh. parlamentarcima u Sarajevu Filip Hamond, ministar vanjskih poslova Velike Britanije, koja je zajedno s Njemačkom krajem prošle godine inicirala novu inicijativu EU o mogućem članstvu BiH u Uniji.

"Poštivanje prava nacionalnih manjina i mehanizam koordinacije ostaju uslovi za pridruživanje BiH, ali su protesti građana od prošle godine u prvi plan stavili druge prioriteta za vaše vlasti: stabilizaciju privrede, otvaranje radnih mjesta, smanjenje birokratije, rezanje troškova vlasti i vladavinu zakona", istakao je on.

Ukoliko nova vlast pokaže spremnost da radi na ovim prioritetima, koji su suština novog pristupa Brisela, Hamond je obećao da će taj napor EU nagraditi odobravanjem napredovanja BiH ka članstvu u Uniji. Prvi dokaz spremnosti trebalo bi da bude odluka parlamenta BiH da potvrdi usaglašenu izjavu Predsjedništva BiH kojom se BiH obavezuje na sprovođenje socijalno-ekonomskih reformi.

Podrška

"Ako to parlament podrži, EU će početi dugo čekanu primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH. Kada vlasti potom sprovedu ekonomske reforme iz 'mape puta', usvoje mehanizam koordinacije i osiguraju funkcionalnije institucije, EU će podržati kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u Uniji", precizirao je britanski šef diplomatije Filip Hamond, koji je u Sarajevo doputovao sa njemačkim kolegom Frankom Valterom Štajnmajerom.

"Nema skrivenog plana u novom pristupu. Strategija EU nije slabljenje entiteta ili jačanje države. Strategija je kako da ova zemlja bolje funkcioniše u korist svih njenih građana, bez obzira na to da li žive u RS ili FBiH", objasnio je Hamond.

Upozorio je da, zbog teške ekonomske situacije u RS i FBiH, nema vremena za kašnjenje i apelovao da se reforme, od kojih će mnoge biti teške i nepopularne kod birača, moraju odmah početi sprovoditi.

"Od zemlje će se tražiti da radi zajedno, jednim glasom, a EU daje veliku nagradu; od direktne pomoći, mogućnosti trgovine, pomoći privredi i građanima. EU na sto stavlja veoma dobru ponudu i, najiskrenije vam ovo kažem, to se više neće ponoviti", upozorio je Hamond pozvavši sve političke snage u BiH, poziciju i opozicija, da prihvate pruženu ruku Brisela.

Liderstvo i stavljanje u stranu uskostranačkih i ličnih interesa od bh. političara očekuje i šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer, koji se poslanicima obratio malo blažim tonom. On je podsjetio da je, nakon dužeg perioda stagnacije, 15. decembra prošle godine učinjen veliki napredak za BiH kada je EU podržala novi pristup o eurointegracijama naše zemlje. Vrata za BiH, rekao je, odškrinuta su i odlukom Predsjedništva BiH, koje je krajem decembra usvojilo izjavu kojom se vlasti obavezuju na socijalno-ekonomske reforme.

"Molim vas, prihvatite ovu šansu, prođite kroz ova vrata i povedite BiH naprijed kako bi vaši građani imali perspektivu. Reforme moraju doći iz BiH, ključna je zajednička odgovornost vaše političke elite, a EU je spremna pomoći", kazao je Štajnmajer potvrdivši da od usvajanja izjave Predsjedništva BiH, od strane stranačkih lidera i bh. parlamenta, zavisi da li će stupiti na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kojeg je BiH potpisala još 2008. godine.

Poruke

Ministri vanjskih poslova Britanije i Njemačke identične poruke o nužnosti prihvatanja nove inicijative EU prenijeli su i članovima Predsjedništva BiH, a potom i čelnicima 14 političkih stranaka iz BiH.

Britanski ministar Hamond kazao je da je ohrabren zato što su im lideri svih stranaka rekli da podržavaju principe izjave koju je usaglasilo Predsjedništvo, ali i da su mnogi imali različite komentare i zahtijevali promjenu nekih formulacija.

"Očekujemo, stoga, od Predsjedništva BiH da odmah izmijeni nacrt svoje izjave i uvrsti iznesene komentare kako bi je svi lideri stranaka na kraju mogli podržati, jer od toga zavisi stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", izjavio je Hamond nakon sastanka s čelnicima političkih partija.

Naglasio je da on i šef njemačke diplomatije odlaze iz Sarajeva kao optimisti i s uvjerenjem da bh. lideri neće propustiti priliku da BiH krene naprijed ka EU.

"Nadam se da će prihvatiti najbolju ponudu koju će EU ikada više dati", kazao je on, dodavši da inicijativa EU "neće biti vječno na stolu jer EU ima i druge probleme kojima se treba baviti".

Štajnmajer je potvrdio da stranačkim liderima nisu postavili rok do kojeg treba da potpišu izjavu kojom se BiH obavezuje na reforme u procesu eurointegracija.

"Novi pristup EU prema BiH je jedan otvoreni prozor. Uvjeren sam, nakon svih današnjih razgovora, da će političari prihvatiti ovu priliku za napredovanje jer drugog puta nema", naglasio je Štajnmajer, poručivši da "prozor za BiH neće vječno biti otvoren".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će doći do dodatnog pojašnjenja osnovnog teksta izjave koju treba da pripremi Predsjedništvo BiH, i to na način da se da jedan načelan politički stav koji je, kako je rekao Ivanić, manje-više svima poznat.

"Vjerujem da će ova izjava uz dodatno pojašnjenje biti prihvatljiva i za BiH i za RS, te da je glupost da ne prihvatimo manje uslove nego što smo ih ranije imali, a da zauzvrat dobijemo veću podršku", kazao je Ivanić.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS, kazao je da je RS još ranije dala saglasnost na incijativu.

"Mislim da se nekim nekorektnim tumačenjima stvar zakomplikovala. Danas smo razjasnili da ta izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH. Moraju se poštivati nadležnosti i ne može biti osnov za bilo kakve transfere nadležnosti", kazao je on.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da većina lidera želi pokrenuti evropski put BiH. Naglasio je da je načelni dogovor da Predsjedništvo pokuša usaglasiti izjavu koju je pripremilo, da bi se ideje sa sastanka ugradile u nju.

Lider SDS-a Mladen Bosić rekao je da je sastanak shvatio u kontekstu da nema nikakvih skrivenih namjera niti mijenjanja Dejtona ili Ustava BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije