BiH

EU jača namjensku industriju i izdvajanje za odbranu

EU jača namjensku industriju i izdvajanje za odbranu
Foto: Freepik/Pixabay | EU jača namjensku industriju i izdvajanje za odbranu

BRISEL - Odnosi između EU i NATO-a u 2024. godini biće ključni za davanje odgovora na pitanje u kojoj mjeri će evroatlantske integracije pokazati otpornost i demonstrirati skeptičnim državama i narodima u Evropi i izvan nje da li imaju institucionalne kapacitete da garantuju ne samo demokratsku, vojnu i ekonomsku snagu, nego i dugoročnu pouzdanost partnerstva.

Prvi od dva "testa" koji će pružiti odgovor na ovo pitanje je sposobnost Sjedinjenih Država da nastave pružati pomoć i podršku Ukrajini nakon što je EU odobrila paket pomoći od 50 milijardi evra. 

Drugi "test" je odnos između NATO-a i EU, a demonstracija stanja odnosa će biti predstojeći NATO samit koji se ovog ljeta održava u Vašingtonu, koji će na praktičan način pokazati ujedinjenost oko ključnih geostrateških transatlantskih ciljeva. 

EU bi do tada trebalo da predstavi svoju strategiju za razvoj namjenske industrije, a do tada će biti poznati i rezultati izbora u EU, odnosno hoće li Ursula fon der Lajen, predsjednica Komisije i glavna zagovornica jače integracije odbrambene industrije u Evropi, imati šansu da ostane predsjednica izvršnog evropskog tijela. 

Najveći evropski bezbjednosni izazovi su rat u Ukrajini i odnos prema Rusiji, rat u Gazi, energetska bezbjednost, prohodnost globalnih lanaca snabdijevanja, navigacija komplikovanih odnosa s Kinom, problem nelegalnih migracija, borba protiv misinformacija i slabljenja demokratskih temelja u Evropi i Americi, ali i potencijalna destabilizacija zapadnog Balkana. 

Mnogi analitičari vjeruju da ima razloga za optimizam jer je Njemačka značajno povećala ulaganju u odbranu i poslala borbenu brigadu u Litvaniju, Mađarska je konačno blizu ratifikacije ulaska Švedske u Alijansu, ključne evropske zemlje, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, pružile su bezbjednosne garancije Ukrajini, a i evropska odbrambena industrija počela je razvijati svoje kapacitete za koje se očekuje da će puni nivo doseći naredne godine. 

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, rekao je da se mir u Evropi može osigurati ako Vladimir Putin, predsjednik Rusije, shvati da se geostrateški ciljevi ne mogu ostvariti na bojnom polju, što, prema njemu, znači da se trajan mir u Evropi ne može osigurati bez davanja dugoročne podrške Ukrajini u oružju i municiji, za šta je potrebno pokazati da NATO zemlje mogu obnoviti vlastite zalihe. On je prilikom nedavne posjete Bavarskoj, gdje će biti izgrađena fabrika za proizvodnju američkih protivvazdušnih sistema "Patriot", rekao da su NATO članice u Evropi i Kanada prošle godine povećale investicije u odbranu za 11 odsto, a da će ove godine 18 NATO članica doseći nivo od dva odsto izdvajanja BDP-a za odbranu. 

Fon der Lajenova je nedavno izjavila da nije dovoljno samo izdvajati za odbranu, već da je potrebno učvrstiti demokratiju kroz borbu protiv sajber napada i dezinformacija. 

Ona je takođe naglasila da su odnosi između EU i NATO-a temelj evropske bezbjednosti.

"Većina članica EU su članice NATO-a, a to znači da naša strategija saradnje u oblasti evropske odbrambene industrije mora biti u tijesnoj koordinaciji s NATO-om kada je riječ i o planiranju i standardizaciji", rekla je ona. 

Region zapadnog Balkana, a posebno BiH, važan je i za NATO i EU ne samo kao dokaz da su sposobni garantovati bezbjednost na svojim granicama, nego i zbog toga što je region ključan za bezbjednost EU. 

Proteklih nekoliko sedmica u Sarajevu je boravilo nekoliko visokih delegacija iz NATO-a, Njemačke, SAD, ali i drugih zemalja. 

Region je nedavno posjetio i Mirča Džoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, koji je rekao da je region od strateške važnosti za NATO, i to potkrijepio garantovanjem teritorijalnog integriteta BiH, ali i pojačanim prisustvom na Kosovu. 

U četvrtak je Ministarstvo odbrane BiH posjetila i delegacija Komande Vojske SAD za Evropu i Kancelarije državnog sekretara za odbranu SAD, gdje su pružili podršku jedinstvenim Oružanim snagama BiH. 

Istakli su da će u skladu s Dejtonskim sporazumom nastaviti pomagati OS BiH kroz opremu i obuku, a u planu su i nove zajedničke vježbe s američkom vojskom. 

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije