BiH

EU milionima nagrađuje pametne projekte

EU milionima nagrađuje pametne projekte
Foto: Ilustracija | EU milionima nagrađuje pametne projekte

SARAJEVO, BANJALUKA - Evropska komisija je u okviru programa "HORIZON 2020" objavila poziv za prijavu prijedloga na temu: pametnih gradova, pametnih energetskih sistema i obnovljivih izvora energije, a s rokom za podnošenje prijava do 5. aprila.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koje imaju pravo na finansiranje. Ukupan budžet za navedeni poziv je 138,3 miliona evra.

"Naši istraživači učestvuju u programima Evropske komisije za finansiranje i podršku razvoja naučnoistraživačkog rada još od FP6 i FP7, a s početkom programa 'HORIZON 2020' Evropska komisija je osigurala 80 milijardi evra za finansiranje naučnoistraživačkog rada. Program završava 2020. godine, tako da istraživači imaju mogućnost u naredne dvije godine pripremiti kvalitetne istraživačke projekte i dobiti finansijsku podršku od strane Evropske komisije", kazala je Dina Masnik-Ćulahović, NCP ERC, kontakt osoba za program HORIZON.

Prema njenim riječima, istraživači iz BiH učestvuju u programu, ali ne u onoj mjeri u kojoj bi oni željeli.

"Mi stalno radimo na informisanju i obuci. Tu su na raspolaganju i kontakt osobe koje su obučene da daju informacije i pomognu istraživačima da nađu partnere za konzorcij projekata. Često organizujemo radionice, pomažemo zainteresovanima da pripreme projekat na najbolji mogući način", kaže Masnik-Ćulahovićeva.

Plaćanjem tzv. ulazne karte bh. institucije, organizacije, mala i srednja preduzeća dobili su mogućnost ravnopravnog učešća u ovom programu, a za bolji status izborilo se Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U BiH se trenutno implementira značajan broj projekata finansiranih iz sredstava FP7 i "HORIZON 2020" programa, a učesnici su, između ostalog, državni organi kao što su Ministarstvo civilnih poslova BiH s najviše, to jest tri projekta, Ministarstvo spoljnih poslova BiH, fakulteti širom zemlje kao i firme, među kojima su "Interprojekt" i "Tidea". U mnogim projektima, između ostaloga i u HORIZON i COSMU, učestvuje i Evropska mreža preduzetništva RS. Mreža je kao instrument podrške preduzećima, pokrenuta još 1987. godine na inicijativu Evropske komisije u cilju podsticanja razvoja preduzeća. U RS mrežu čine Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora RS, Univerzitet u Banjaluci, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Inovacioni centar Banjaluka.

"Evropska mreža preduzetništva RS je u funkciji podrške malim i srednjim preduzećima u provođenju projekata finansiranih iz drugih programa EU, kao što su programi COSME, 'HORIZON 2020'. Neki od ključnih ciljeva podrške su lakše pronalaženje poslovnih partnera iz EU, jačanje inovativnih kapacitet i uključivanje MSP na evropsko tržište i šire, uspostavljanje poslovne saradnje s institucijama i organizacijama u EU, lakši pristup informacijama o pravnim aspektima i poslovnim regulativama EU, dobijanje informacija o okvirnim programima EU za istraživanje i tehnološki razvoj, podizanje svijesti o značaju inovativnosti i mogućnostima transfera tehnologija i povećanja konkurentnosti, informisanje o mogućnostima tržišta EU", kazao je Jovo Ateljević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Oblasti u kojima se podnose prijave su Razvoj i testiranje rješenja za pametne gradove i zajednice (43 miliona evra), Razvijanje i demonstriranje integrisanih lokalnih energetskih sistema - energetska ostrva (26,3 miliona), Dekarbonizacija energetskih sistema geografskih ostrva (19 miliona), TSO-DSO - Potrošač: demonstracije inovativnih mrežnih usluga velikog obima (30 miliona) i Demonstracije ekonomičnih modela industrijske proizvodnje biogoriva druge generacije (20 miliona).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije