BiH

EU mora ubrzati integraciju regiona

EU mora ubrzati integraciju regiona
Foto: N.N. | EU mora ubrzati integraciju regiona

LJUBLJANA, BANJALUKA - Evropska unija je ponovo zainteresovana za zapadni Balkan, ali predstavljaće veliki izazov da svi problemi koji muče region budu riješeni članstvom svih zemalja u ovom bloku, jedan je od zaključaka regionalnog okruglog stola u Ljubljani, koji je organizovao Forum za evropski Balkan (FEB), novoosnovani tink-tank iz Slovenije, koji će se baviti evropskim integracijama regiona.

Javnost u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini za forum se zainteresovala nakon što je objavljeno da će Igor Radojičić, bivši predsjednik Narodne skupštine RS i bivši gradonačelnik Banjaluke, biti jedan od članova Stručnog savjeta ove organizacije, s obzirom na to da je to njegov prvi javni angažman nakon nekoliko godina.

Forum je specifičan i po tome, kako je na jednoj od sesija rekao ambasador Mitja Močnik, osnivač ove nevladine organizacije, što je fokus ne na onom što zemlje regiona treba da učine da se približe EU, nego šta EU radi pogrešno u odnosu na region, u smislu da nema realne volje i napretka u smjeru evropskih reformi.

Radojičić je za "Nezavisne" potvrdio da je bio učesnik na forumu i da je poziv da uđe u ovu organizaciju nakon skoro tri godine odsustva iz javnog i političkog života prihvatio kako bi se uključio u dijalog o procesu evropskih integracija zemalja u regionu.

"U debati sam se osvrnuo na nekoliko teza da još nema stvarne političke volje ni odluke o članstvu naših zemalja u EU. Istakao sam da je regionalna saradnja izuzetno važna i da ona neće zamijeniti EU, ali treba da riješi niz sasvim praktičnih pitanja u prometu ljudi, robe i usluga, saobraćaju, ekonomiji, obrazovanju i drugim oblastima", rekao je on. Ukazao je i na činjenicu da su, kako je rekao, evropske integracije još oblast u kojoj postoji saglasnost svih domaćih aktera.

"Forum je regionalnog karaktera, podržan od Slovenije, koja želi da bude most EU ka zemljama Balkana. Prva rasprava bila je veoma kvalitetna i kritička. Vrlo sam zadovoljan tokom debate, a pogotovo što sam se sasvim odvikao od politike, pa malo vježbam za ubuduće", rekao je on.

Josip Juratović, poslanik u njemačkom Bundestagu i izvjestilac za zapadni Balkan, rekao je da Sloveniju i Hrvatsku vidi kao partnere koji igraju ulogu mosta između balkanskih država i EU, dok je Bojan Maričić, ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Sjeverne Makedonije sa EU, rekao da evropske reforme ne funkcionišu ako nema jasne perspektive da će doći do članstva.

Zef Mazi, penzionisani albanski diplomata i bivši albanski pregovarač za ulazak u EU, istakao je da EU odgađa integracije regiona više od 20 godina i da bi sljedeće odgađanje na neodređeno vrijeme trebalo spriječiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije