BiH

EU uskraćuje BiH fondove i zajmove

EU uskraćuje BiH fondove i zajmove
Foto: Ilustracija | EU uskraćuje BiH fondove i zajmove

BRISEL - Evropska unija (EU) priprema paket sankcija za zemlje koje nisu pokazale zadovoljavajući nivo saradnje s njom u oblasti oporezivanja, a među kojima je i BiH.

Kako nam je u petak rečeno iz odjeljenja Evropske komisije koje se bavi oporezivanjem i carinama, EU je odlučna da ovog puta zemlje koje ne ispune svoje obaveze osjete realne i stvarne posljedice, među kojima su prestanak finansiranja iz razvojnih fondova EU, kao i dio koji se odnosi na mandat za davanje zajmova.

"Sredstva iz ovih evropskih instrumenata ne mogu biti kanalisana ka subjektima u zemljama koje se nalaze na listi. Moguće su samo direktne investicije u te zemlje", navedeno je u odgovoru.

Ipak, prema riječima zvaničnika Evropske komisije, BiH se obavezala da će do objavljivanja osvježene liste naredne godine ispuniti dio obaveza.

"Uložićemo napore da sve zemlje na listi ispune obećanja koja su dali. Radujemo se da ćemo u novoj godini nastaviti raditi na tome i u privremenom izvještaju koji ćemo pripremiti do ljeta 2018", rekao je izvor.

Kada je BiH u pitanju, obavezali smo se da ćemo popraviti standarde u finansijskoj transparentnosti i da ćemo implementirati mjere u oblasti izbjegavanja plaćanja poreza. Dio obaveza bi trebalo da ispunimo u proljeće naredne godine, a ostatak najkasnije tokom 2019.

Konkretno, BiH se obavezala da će sprovesti tri vrste mjera... Prva se odnosi na obavezu da će tokom naredne godine ući u članstvo Globalnog foruma za transparentnost i razmjenu poreskih informacija.

Takođe, obavezali smo se da ćemo 2019. godine ratifikovati Sporazum o ulasku u mrežu međusobne administrativne pomoći kad je u pitanju razmjena informacija i međusobno pomaganje u identifikovanju pravnih i fizičkih lica koja krše poreske obaveze. Konačno, za dvije godine bi trebalo da uđemo u Okvirni sporazum o sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza, te bi trebalo da implementiramo minimum evropskih standarda kontrole plaćanja poreza. Osim mjera koje planira Komisija, zemlje članice su takođe ohrabrene da donesu vlastite sankcije na bilateralnoj osnovi protiv zemalja koje krše propise.

"Prvi koraci su već načinjeni jer su se zemlje članice saglasile u vezi s paketom kontramjera koje mogu iskoristiti protiv zemalja na listi. Mjere uključuju pojačanu kontrolu, obustavljanje poreskih isplata, slanje zahtjeva za posebnu dokumentaciju, kao i usvajanje mjera za sprečavanje zloupotreba", navedeno je u dokumentu koji je objavljen nakon što su zemlje stavljene na ovu listu.

Razlog zbog donošenja ovih mjera je praksa pojedinih poreskih obveznika unutar EU koji su koristili manjkavosti drugih zemalja kako bi kroz različite manipulacije poreskim prijavama izbjegli plaćanje poreza u zemljama članicama EU.

"Lista je dio napora EU da stane ukraj izbjegavanjima plaćanja poreza ili plaćanja manjih stopa. Lista će pomoći EU da se lakše suoči sa spoljnim prijetnjama poreskim osnovama u zemljama članicama od strane zemalja koje konzistentno izbjegavaju pošten pristup u pitanjima plaćanja poreza", naveli su u EU. Zemlje članice su listu usvojile ovog utorka na sastanku održanom u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije