BiH

EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra

EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra
Foto: N.N. | EU uslovljava pomoć BiH od 250 miliona evra
Dejan Šajinović

BANJALUKA, SARAJEVO - Evropska unije će isplatu polovine makrofinansijske pomoći BiH u iznosu od 250 miliona evra usloviti poštovanjem ostalih programa na koje se BiH obavezala, uključujući i naredni prošireni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Naime, kako je "Nezavisnim" rečeno u Delegaciji EU u BiH, EU održava blisku koordinaciju, ne samo unutar službi same Evropske komisije, već i sa međunarodnim organizacijama poput Svjetske banke i MMF-a.

"Tako bi se osigurala komplementarnost i sinergije sa programima pomoći EU i relevantnim programima i aktivnostima međunarodnih finansijskih institucija koje se tiču njihovih politika", pojašnjeno nam je.

Inače, u Delegaciji pojašnjavaju da će 250 miliona evra biti isplaćeno BiH na ime ublažavanja posljedica kovida i očuvanja radnih mjesta u BiH, a to će biti podijeljeno u dvije tranše.

"Prva tranša će BiH biti na raspolaganju čim potpiše i ratifikuje paket makrofinansijske pomoći, dok će druga tranša biti isplaćena nakon što se ispune uslovi predviđeni Memorandumom o razumijevanju koji se odnose na bolji institucionalni okvir za makroekonomsku analizu i planiranje, stabilnost finansijskog sektora te dobro upravljanje i borbu protiv korupcije", pojašnjeno nam je.

Na ovaj način EU je direktno odgovorila na zahtjeve brojnih građana i udruženja koji su insistirali da se vlastima u BiH novac ne daje bez čvrstih garancija da će biti ispoštovani svi reformski zahtjevi EU, Svjetske banke, MMF-a i drugih međunarodnih partnera.

Oni preciziraju da se uslovi odnose na nedostatke u ekonomskom sektoru koji su identifikovani tokom ekonomskog i finansijskog dijaloga sa EU o Programu ekonomske reforme BiH za 2020. godinu te nakon toga u zajedničkim ministarskim zaključcima iz maja 2020. godine.

Endrju Džuel, stalni predstavnik MMF-a u BiH, za "Nezavisne" je rekao da MMF koordiniše svoje programe s EU i drugim partnerima.

"Makrofinansijska pomoć EU jeste povezana s nama, barem koliko sam ja to shvatio, mada bi to trebalo da potvrdite kod njih. Njihovih 250 miliona evra makrofinansijske pomoći podijeljeno je u dvije tranše, s tim da je prva bez uslova, a druga tranša će biti uslovljena performansama kad je u pitanju program MMF-a", rekao nam je Džuel.

U Delegaciji EU podsjećaju da je EU izdvojila 80,5 miliona evra bespovratnih sredstava u odgovoru na pandemiju kovida u BiH, s ciljem, kako pojašnjavaju, da se sačuvaju životi i radna mjesta.

"Od ove pomoći, sedam miliona evra izdvojeno je za zdravstvo, a 73,5 miliona evra biće izdvojeno za socioekonomski oporavak. Ova pomoć će obuhvatati programe: "EU4Business", odnosno podršku lokalnom ekonomskom razvoju, "EU4Agri", podršku modernizaciji poljoprivredno-prehrambenog sektora, "EU4SMEs", podršku digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, "EU4Trade", podršku nadogradnji regulatornih i proceduralnih okvira za trgovinu, te dodatne projekte sa fokusom na osnaživanje konkurentnosti, inovacija, poljoprivrede i ruralnog razvoja", pojašnjavaju u EU.

U vezi s aranžmanom s MMF-om, s Martinom Petrijem, šefom Misije MMF-a za BiH, nedavno su razgovarali putem video-linka na odvojenim sastancima Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS. Višković je istakao da su u budžetu za 2021. godinu investiciona ulaganja planirana u dvostruko većem iznosu u odnosu na ovu godinu, s ciljem očuvanja i otvaranja novih radnih mjesta. RS će pripasti 33 odsto od 1,5 milijardi maraka, koliko je predviđeno novim aranžmanom. Tegeltija je zahvalio MMF-u na pomoći i iskazanoj spremnosti za nastavak tehničke i finansijske podrške BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Marketing tim / 20.09.2021 08:24

Sarajevo – U organizaciji MFC-a (Microfinance Centre), od 14. do 16. septembra, održana je 23. konferencija pod naslovom „Pandemijski restart“. Na konferenciji je aktivno sudjelovalo Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI.

AMFI BiH | Na 23. MFC konferenciji AMFI uputio poziv za podršku pristupu fondovima

Na međunarodnoj virtuelnoj konferenciji u 40 sesija učestvovalo je 100 govornika. Konferencija je poslužila kao sjajna platforma za razmjenu znanja i iskustava predstavnika institucija i organizacija iz sektora mikrofinansiranja, kao i regulatora i kreatora politika, iz čak 36 zemalja.

U fokusu konferencije je bila digitalizacija i zeleno (eko) mikrofinansiranje, od globalnih do regionalnih  trendova, dok je poseban osvrt dat na preovladavanje pandemijske krize i kreiranje novih poslovnih modela u ovom sektoru.

Stabilnost sektora

Predsjednica AMFI-ja i članica Odbora MFC-a, Elma Zukić, na panelu za Balkan i Istočnu Evropu, kojim je otvoren prvi dan trodnevne konferencije, govorila je o izazovima poslovanja mikrokreditnog sektora u BiH u vrijeme ekonomske krize s kojom se naša zemlja suočila uslijed posljedica pandemije COVID-19, te o mjerama koje je sektor primjenio kako bi održao poslovanje ali i zaštitio interese svojih klijenata.

„Ponosno mogu istaći kako je tokom pandemije mikrokreditni sektor u BiH održao stabilnost, gdje je, u skladu sa odlukama i preporukama regulatora, proaktivnim pristupom novonastaloj situaciji, odnosno individualnim rješenjima za svakog klijenta zadržan kontinuitet u poslovanju“, izjavila je Zukić.

U panel diskusiji, pored drugih učesnika, sudjelovala je i predstavnica zakonodavne vlasti iz BiH, Snježana Rudić, pomoćnica ministra finansija RS-a, koja je predstavila poduzete aktivnosti sa aspekta podrške vlasti BiH i RS-a ovom sektoru, te naglasila važnost formiranja Garantnog fonda RS-a, kao snažne podrške u periodu pandemije klijentima i organizacijama mikrokreditnog sektora.

Vrlo interesantne informacije o budućim ulaganjima Evropske unije u zemlje Zapadnog Balkana, iznio je Roberto Estelles Colom, ispred Evropske komisije. Kazao je kako se u narednih sedam godina očekuju investicijska ulaganja u iznosu od 9 milijardi EUR-a, naravno uz ispunjenje određenih preduslova.

Ove investicije će donijeti nove garancije za Zapadni Balkan i podizanje ulaganja u iznosu od 20 milijardi EUR-a, što uključuje javnu infrastrukturu i privatni sektor. Ovaj ekonomski investicijski plan ima šest velikih prioriteta: transport, clean (čista) energija, zelene i digitalne transformacije, kompetencije privatnog sektora te razvoj ženskog poduzetništva.

„Na konferenciji smo zatražili podršku ka pristupu BiH fondovima mikrokreditnog sektora, posebno u oblastima zelenog finansiranja, ženskog poduzetništva, digitalne transformacije društva ali i finansijske uključenosti najpotrebnijim kategorijama građana, stoga smo izrazili spremnost da Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH - AMFI i sektor mikrokreditiranja uz znanje, iskustvo i spremnost daju punu podršku realizaciji navedenog”, pojasnila je Zukić podsjetivši kako BiH, između ostalog,  nije iskoristila mogućnost pristupa EaSI fondu (Program Evropske unije za zapošljavanje i društvene inovacije), koji ubrzo i ističe.

Jedan od zaključaka konferencije je da će mikrofinansiranje naći svoj put u ovom vrlo dinamičnom periodu promjena, uz eksponencijalni rast primjene tehnologija vodeći računa o potrebama klijenata. Period pandemije je upravo ukazao na potrebe snažne finansijske inkluzije, uz naglasak da je finansijska sredstva potrebno učiniti dostupnim za sve građane.

Najavljena konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH

Predstavnici mikrokreditnog sektora u BiH aktivno su predstavili postignuća u oblasti zelenog mikrofinasiranja, jačanja digitalnih poslovnih vještina klijenata ali i u digitalnoj transformaciji finansijskog sektora sa fokusom na mikrokreditiranje.

Učešće na godišnjoj konferenciji Mikrofinansijskog centra - MFC-a, čijih 113 članica pruža odgovorne mikrofinansijske usluge za gotovo dva miliona klijenata u zemljama Evrope, Azije ali i šire, bilo je prilika i da se najavi velika online konferencija o mikrokreditnom sektoru u BiH „Novo doba za mikrofinansijski sektor u BiH“, koja će se održati u novembru, a na kojoj će se razgovarati o finansijskoj pismenosti, razvojnim perspektivama sektora, upotrebi novih tehnologija, te o razvoju zelenog mikrofinansiranja u BiH.

Najčitanije