BiH

EU za BiH obezbijedila 1,3 miliona vakcina

EU za BiH obezbijedila 1,3 miliona vakcina
Foto: N.N. | EU za BiH obezbijedila 1,3 miliona vakcina

BANJALUKA - EU je kroz program "EU4Health" i zahvaljujući naporu "Team Europe" dosad za BiH obezbijedila 1.302.110 vakcina, a zadnja pošiljka, koja je u BiH stigla krajem avgusta, sadržavala je 18.720 fajzer vakcina.

Kako je rečeno u Kancelariji EU u Sarajevu, posljednji kontingent fajzer vakcina obezbijeđen je za BiH kroz EU donaciju vrijednu 13,7 miliona evra, a kroz program "EU4Health".

Kako kažu, s ovim kontingentom u BiH je ukupno stiglo 214.110 "Pfizerovih" vakcina, razvijenih u saradnji s kompanijom "Biontech", iza koje stoje dvoje njemačkih državljana.

"Od ovih 13,7 miliona evra doniranih kako bi se podržala vakcinacija protiv kovida u BiH, više od devet miliona je preostalo kako bi se podržala dalja kupovina vakcina. EU će nastaviti saradnju s Ministarstvom civilnih poslova BiH i drugim vlastima kako bi pomogla dodatne pošiljke", kažu oni.

Naglašavaju da su EU i zemlje članice, koje su donirale 1,3 miliona vakcina, to učinile kako bi pomogle jačanje kampanje imunizacije u BiH i da se poveća broj vakcinisanih s dvije doze.

"Zadnja pošiljka dio je od 650.000 vakcina koje je platila EU, a koje su namijenjene Albaniji, BiH, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Isporuku ovih vakcina potpomogla je Republika Austrija putem pravnih sporazuma proizvođača i vlasti u regionu", objašnjeno je u Kancelariji EU.

Podsjećanja radi, EU je najavila podršku BiH u nabavci vakcina u maju, kada je, podsjećanja radi, Oliver Varhelji, evropski komesar za susjedstvo i proširenje, obećao isporuku 650.000 dozi vakcina koje će za zapadni Balkan kupiti EU, te je podsjetio da je EU od početka pandemije pokrenula korake koji bi olakšali cijelom regionu borbu protiv korone.

U Ministarstvu civilnih poslova BiH su nakon posljednje isporuke saopštili da je ona rezultat uspješne saradnje BiH sa EU i Austrijom, te da je ovim putem ponovo pokazano da se samo zajedničkim naporima može odnijeti pobjeda protiv korone.

"Konačni cilj je da BiH radi zajedno u svim područjima unutar evropske porodice", naglasili su oni.

Johan Zatler, šef Kancelarije EU u BiH, istakao je da je isporuka vakcina demonstrirala njihovu efikasnost u sprečavanju zaraze.

"Trenutno, većina ljudi koji se ozbiljno razbole od kovida nije vakcinisana, a 1,3 miliona vakcina koje su isporučene od strane 'Tima Evropa' pomažu da podržimo naše partnere u BiH u zaštiti stanovništva, sprečavanju širenja bolesti i doprinosu prevencije mutacija koje bi mogle dovesti do smanjene efikasnosti postojećih vakcina. Svako treba što prije da se vakciniše", rekao je Zatler.

Podsjećanja radi, EU je obezbijedila 95 miliona evra u grantovima za BiH kako bi pružila podršku u borbi protiv kovida-19. Osim toga, pored 13,7 miliona evra kroz program "EU4Health" za vakcine, EU je obezbijedila 7,76 miliona evra za medicinske potrebe. Između ostalog, ovo se odnosi na šest miliona komada zaštitne opreme, 66 respiratora, 75 EKG monitora, 20 prenosivih ultrazvučnih senzora i drugu opremu.

U Evropskoj komisiji kažu da je 73,5 miliona evra usmjereno ka podršci socijalnom i ekonomskom oporavku. Osim toga, EU je za BiH obezbijedila i 250 miliona evra makrofinansijske pomoći u formi jeftinih kredita.

Milka Mrđa, portparolka Instituta za javno zdravstvo RS, kaže za "Nezavisne novine" da je iz Kovaks i mehanizma "EU4Health" u RS dosad stiglo 188.210 doza vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije