BiH

EUFOR želi da prekontroliše opremu koju je Vučić donirao

EUFOR želi da prekontroliše opremu koju je Vučić donirao
Foto: N.N. | EUFOR želi da prekontroliše opremu koju je Vučić donirao

MRKONJIĆ GRAD - Pripadnici EUFOR-a uputili su danas telefonski poziv direktoru Gimnazije u Mrkonjić Gradu sa zahtjevom da prekontrolišu opremu koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao Mašinskoj školi i Gimnaziji u ovom gradu, rekao je direktor Gimnazije Zoran Bjeljac.

Bjeljac je rekao da je dobio telefonski poziv iz Kancelarije EUFOR-a iz Banjaluke i da su pitali da li mogu da doći u posjetu Gimnaziji i Mašinskoj školi da se raspitaju o donaciji predsjednika Srbije ovim školskim ustanovama.

"Odgovorio sam da takva posjeta nije moguća bez odobrenja resornog ministarstva i tu je naša konverzacija završena", izjavio je Bjeljac.

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da je Ministarstvo zaprimilo tu informaciju od direktora Gimnazije iz Mrkonjić Grada.

"S obzirom na sve zakonske i druge akte kojima je regulisan rad, u škole ne smije da uđe niko bez posebnih ovlašćenja i bez upućenog zahtjeva. S obzirom na to da Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije zaprimilo nikakav zahtjev, nismo u mogućnosti da odobrimo bilo kakav ulazak pripadnika EUFOR-a u prostorije Gimnazije u Mrkonjić Gradu", rekla je Trivićeva.

Iz EUFOR-a, pak, kažu da je jedino tačno da su zvali školu i raspitali se o tome da dođu u posjetu, ali da nije bilo riječi u vezi s donacijom predsjednika Vučića.

"Timovi EUFOR-a redovno posjećuju lokalne zajednice, uključujući škole, kako bi se upoznali sa opštom situacijom i problemima koje zajednice imaju. Tim za vezu EUFOR-a iz Banjaluke kontaktirao je direktora Gimnazije u Mrkonjić Gradu kako bi utvrdio da li je škola zainteresovana za posjetu. Vojnici su, iz pristojnosti, pitali da li je posjeta predsjednika Vučića protekla dobro. Ni u jednom trenutku nije postojala namjera da se vrši inspekcija ili kontrola donacije", naglašeno je iz EUFOR-a. Pojasnili su da se u sklopu ovih posjeta školama obično nudi i obuka u poznavanju opasnosti od mina.

"Timovi za osmatranje i vezu EUFOR-a godišnje održe obuku u poznavanju opasnosti od mina za 15.000 polaznika", pojašnjavaju oni.

Podsjećanja radi, radi se o dvije donacije, od kojih je jedna, računarska oprema i knjige, uručena tokom posjete Vučića, a da će druga donacija vrijednosti 600 hiljada maraka uslijediti kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije