BiH

Pratite nas na Google news

Edib Buljubašić: Naredio sam dva strijeljanja po naređenju Ivice Petrušića

Edib Buljubašić: Naredio sam dva strijeljanja po naređenju Ivice Petrušića
Edib Buljubašić: Naredio sam dva strijeljanja po naređenju Ivice Petrušića
Goran Maunaga

BANJALUKA - Izdao sam naredbu za strijeljanje Bože Balabana i Jove Pejanovića u koncentracionom logoru Dretelj u Čapljini po naređenju kapetana Ivice Petrušića, komandanta tog logora, izjavio je za "Nezavisne" bivši poručnik Zbora narodne garde (ZNG) Edib Buljubašić (41).

`Ubijeni su i Nenad Marković, Nikola i Dušan Kuzman. Još četiri osobe su umrle. U logoru su bili oficiri Hrvatskih oružanih snaga (HOS) Josip Vegar, Ilija Pejić, Mario Miličević Baja, Šime Martinović, Miro Hrstić i Emira Oručević koja je sada u Americi`, kaže Buljubašić, tadašnji zamjenik komandanta logora.

Buljubašić je danas pritvorenik Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica gdje služi kaznu od 34 godine zatvora zbog četvorostrukog ubistva. Ubistva je izvršio prije i poslije rata u BiH, a jedna od žrtava je i njegov otac.

U razgovoru s novinarom `Nezavisnih` kaže da ga je na dužnost zamjenika komandanta logora `Dretelj` postavio komandant HOS-a za BiH general Blaž Kraljević koji je poslije ubijen. Kaže da odgovorni za ubistva u `Dretelju` žele da svu krivicu pripišu njemu.

`Osnivač logora je pukovnik Ivica Primorac, Kraljevićev zamjenik. Zbog kontrola pripadnika 'Crvenog krsta' prividno je u 'Dretelju' obučavana vojska, dok su Srbi logoraši bili dobro sakrivani`, kaže Buljubašić koji je prije rata u BiH bio potporučnik JNA.

Iz Hrvatske ga je, kaže, u `Dretelj` poslao Dobroslav Paraga, šef HSP-a. Poslije dva mjeseca je, kaže, prekomandovan u Bosanski Brod.

`Srbe iz Stoca u 'Dretelj' je dovodio Mirsad Repak (40), koji je 8. maja uhapšen u Norveškoj. Uhapšeni su i Ahmet Makitan i Šveđanin Džeki Arklov koji je bio plaćenik u 'Dretelju'. Svi logoraši bili su civili, a tu je boravilo desetak vojnika HOS-a. Petrušić i poručnik Šime Martinović znaju gdje su sahranjeni svi ubijeni u tom logoru`, kaže Buljubašić i dodaje da će sarađivati s Tužilaštvom iako ima i prijetnji. 

Josip Vegar kaže da je bio u rezervnom sastavu policije ali da ne poznaje Buljubašića.

`Bio sam u ratu, ali nikad nisam kročio u 'Dretelj'. Vidio sam da se moje ime pominje u tom procesu. Ja nisam taj`, kaže Vegar, dodajući da ne poznaje nijednog drugog Josipa Vegara.

Petrušića i Primorca nismo uspjeli da kontaktiramo.

Tužilaštvo BiH u aprilu je otvorilo istragu protiv 59 Hrvata i Bošnjaka koji su osumnjičeni za ratne zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u Hercegovini. Istragu vodi tužilac Odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Jude Romano.

Prije nekoliko dana norveški i švedski istražni organi su u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu saslušali devet svjedoka vezano za ratni zločin protiv srpskog civilnog stanovništva u logoru `Dretelj` koji je bio pod kontrolom Hrvatskih odbrambenih snaga u BiH. Od maja do avgusta 1992. godine u tom logoru bilo je zatočeno 211 Srba, i to 129 muškaraca i 82 žene.

Norveški istražni organi sprovode ovu istragu u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije poslije hapšenja Mirsada Repka, 8. maja u Norveškoj. Repak je osumnjičen za više slučajeva teškog nasilja, protivzakonitog hapšenja i silovanja.

Švedski istražitelji, takođe, su zainteresovani za taj ratni zločin zbog potencijalnih izvršilaca koji se nalaze na njihovoj teritoriji.

Do sada je za slučaj `Dretelj` Tužilaštvu za ratne zločine Srbije izjave dalo 16 svjedoka iz Srbije.

Buljubašić je nedavno napisao knjigu `Zašto sam ubio oca` uz pomoć svog mentora književnika Abdulaha Sidrana, koji je prisustvovao i promociji u KPZ Zenica.

`U knjizi sam samokritičan, ni u jednom trenutku nisam napisao da sam nevin. Kriv sam i zbog toga trebam biti u zatvoru. Moralo je biti drukčije i nije se trebalo ovako završiti`, rekao je na promociji.

Njegov mentor Sidran, koji namjerava raditi i film po ovoj stravičnoj priči, rekao je da se radi o jedinstvenom ispovjednom tekstu, a da priča nije sudska, nego ljudska.

Buljubašić tvrdi da je na visinu njegove kazne uticalo i to što je bio pripadnik 142. drniške brigade Zbora narodne garde (ZNG) Republike Hrvatske. Iako je poslije prešao u redove Armije RBiH nikad mu, kaže, nije bila oproštena pripadnost ZNG.

Imam dokaze

`Danas Petrušić po hrvatskoj štampi tvrdi da nije bio komandant logora 'Dretelj' nego da je 'samo navraćao da zaštiti logoraše'. Ali uvjerio sam se da tužilac Romano ima sve potrebne dokaze, od svjedoka do fotografija, tako da te laži neće proći`, kaže Buljubašić.

Tvrdi da i on ima pismene dokaze, odnosno naredbe o njegovom boravku u jedinicama i o prekomandama koje su potpisivali Ivan Petrušić, Blaž Kraljević, Ante Prkačin i Mile Dudaković Jastreb, komandant Vukovara. Buljubašić kaže da nema načina da te dokumente proslijedi bilo kome iz zatvora. 

Istraga u toku

Advokat Todor Todorović, Buljubašićev branilac, kaže da je istražni postupak u slučaju `Dretelj` u toku i da prije podizanja optužnice ne želi davati izjave.

`Buljubašića je čitav život pratio neobičan splet životnih okolnosti. Bio je oficir prije posljednjeg rata, u Zagrebu je bio prvak u šahu, sad trenira boks. U toku rata u BiH bio je u tri vojske`, kaže Todorović, dodajući da se radi o `inteligentnom čovjeku koji priznaje sve što je učinio i kaje se`.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije