BiH

Ekspert Evropske unije Rajnhard Pribe stigao u BiH

Ekspert Evropske unije Rajnhard Pribe stigao u BiH
Foto: N.N. | Nezavisni ekspert Evropske unije Reinhard Priebe stigao u BiH

U Sarajevu je danas održan sastanak nezavisnog eksperta Evropske unije Rajnharda Pribea sa predsjednikom, potpredsjednicama i članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH).

Delegacija Evropske komisije, koju je predvodio sudija Pribe, upoznala je predstavnike VSTS-a BiH sa ciljevima i mehanizmima misije koja se u narednom periodu namjerava provesti u Bosni i Hercegovini u pogledu analize i jačanja lanca vladavine prava. 

Naglašeno je kako je ovo prvi u nizu sastanaka koji će biti održani u narednom periodu u okviru ove misije.

Predsjednik, potpredsjednice i članovi VSTS-a BiH su pozdravili ovakav angažman i misiju Evropske komisije predvođenu Pribeom te ih upoznali sa, do sada, preuzetim aktivnostima sistemskog karaktera, koje su bile usmjerene ka usklađivanju standarda pravosuđa u Bosni i Hercegovini sa standardima Evropske unije i provedene na bazi "Peer Review" preporuka eksperata Evropske komisije, kao i sa izazovima i problemima s kojima se suočava pravosuđe u Bosni i Hercegovini.

"Tokom sastanka nije bilo razgovora o pojedinačnim predmetima koji se procesuiraju u sudovima i koji su u radu tužilaštava u Bosni i Hercegovini", saopšteno je iz VSTS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije