BiH

Elektronski do podataka potrebnih za započinjanje izgradnje

Elektronski do podataka potrebnih za započinjanje izgradnje
Foto: N.N. | Elektronski do podataka potrebnih za započinjanje izgradnje

BANJALUKA - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić smatra da će sprovođenje "Inspajer" direktive EU omogućiti da se elektronski dolazi do podataka neophodnih za započinjanje izgradnje individualnog ili infrastrukturnih projekata.

"Nadam se da će Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/, u potpunosti sprovodeći ovu direktivu, biti servis građanima i institucijama u dugoročnom razvoju", rekla je Golićeva novinarima u Banjaluci povodom završne konferencije "Impuls" projekta kojim se pruža tehnička i finansijska podrška nacionalnim katastarskim i kartografskim institucijama zapadnog Balkana da svoje poslovanje i razvoj u domenu infrastrukture prostornih podataka prilagode "Inspajer" direktivi EU.

Golićeva, koja je i potpredsjednik Vlade Srpske, pojasnila je da je "Inspajer" direktiva EU veoma bitna zbog razmjene svih geopodataka između institucija i u smislu funkcionisanja elektronske Vlade, ali i da bi građani lakše došli do podataka kada je riječ o nekretninama.

"Nadam se da će na današnjoj završnoj konferenciji biti dogovoreni neki novi projekti kako bismo mnoge institucije prilagodili savremenim evropskim trendovima i sprovodili evropske standarde da bi naši građani, privredni subjekti i institucije što lakše ostvarili svoja prava", istakla je Golićeva.

Direktor RUGIPP-a Bosiljka Predragović rekla je da je Uprava u okviru "Impuls" projekta razvila 10 elektronskih servisa što znači da oni koji koriste te podatke mogu da putem "Geoportala Republike Srpske" na jednom mjestu pristupe podacima.

"U nadležnosti RUGIPP-a je vođenje `Geoportala Republike Srpske`, a i proizvodimo najviše geoprostornih podataka. Podaci koji bi se trebali nalaziti na ovom portalu, osim podataka RUGIPP-a, su i podaci Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Zavoda za statistiku, iz oblasti hidrogradnje i podaci jedinica lokalne samouprave. Cilj nam je da se svi uvežemo", pojasnila je Predragovićeva novinarima u Banjaluci.

Predragovićeva je ocijenila da je "Inspajer" direktiva teška za potpunu primjenu, budući da je riječ o dugotrajnom procesu, ali da Srpska uči na greškama zemalja EU i ide bržim korakom.  

"Cilj nam je da građani najlakše i najbrže dođu do potrebnih podataka", poručila je Predragovićeva.

Ona je pojasnila da je "Impuls" projekat tokom nekoliko godina trajanja i zahvaljujući pomoći Švedske omogućio RUGIPP-u da se upozna o "Inspajer" direktivi EU, započne njeno sprovođenje s ciljem da geoprostorni podaci koje distribuišu budu na nivou koji će krajnjim korisnicima omogućiti brzo i efikasno korištenje.

"Ovaj projekat je iznjedrio i sporazum između svih zemalja korisnika ovog projekta o razmjeni znanja i iskustava, ali i da potpišemo bilateralne sporazume o saradnji, između ostalog sa Crnom Gorom, Srbijom i Sjevernom Makedonijom", navela je Predragovićeva.

Ambasador Švedske u Bih Johana Stomkvist rekla je da je zemljišna uprava ključna za proces pristupanja EU i vladavinu prava, ekonomski razvoj i zaštitu životne sredine.

"Nastavićemo da podržavamo projekte u regiji zajedno sa partnerima koji će pobošljati život građana, zbog čega je i važan ovaj projekat o zemljišnoj administraciji", poručila je Stromkvistova.

Stromkvistova smatra da je ova reforma važan temelj za razvoj zapadnog Balkana.

Direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević rekao je da ono što se radi u regionu u oblasti zemljišne administracije predstavlja putokaz za druge slične zemlje da se udruže i razmjenjju znanja kako bi stigli u EU.

Projekat "Impuls" je donatorski projekat Vlade Švedske kojim se pruža tehnička i finansijska podrška nacionalnim katastarskim i kartografskim institucijama zapadnog Balkana da svoje poslovanje i razvoj u domenu infrastrukture prostornih podataka prilagode "Inspajer" direktivi EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije