BiH

Emir Ramić traži da Kanada sankcioniše Dodika

Emir Ramić traži da Kanada sankcioniše Dodika
Foto: N.N. | Emir Ramić traži da Kanada sankcioniše Dodika

SARAJEVO - Emir Ramić, Bošnjak rođen u Prijedoru, direktor "Instituta za istraživanje genocida" u Kanadi tražio je od kanadskog premijera Džastina Trudoa da ta država, kako navodi, "sakcioniše i zaustavi" srpskog člana Predsedništva BiH, zbog odluke da RS bojkotuje državne organe BiH, do donošenje novog Zakona o Ustavnom sudu u kojem ne bi bilo stranih sudija.

Ramić u pismu Trudou upućenom u, kako kaže, ime "Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida" Dodika naziva "glavnim generatorom destrukcija države BiH".

Ramić traži i sankcionisanje Dodika i njegovih saveznika iz pozicije i opozicije Republike Srpske, koji, kako tvrdi, "kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost".

"Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Dodika, člana Predsedništva BiH, se mora konačno zaustaviti i sankcionirati", navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida u Kanadi, prenio je Klix.

Dodikov, kako kaže Ramić, napad na Ustavni sud BiH zbog odluke ovog suda da je "isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu".

Između ostalog, Ramić u pismu tvrdi i da je ugrožena stabilnost regiona i Evrope i smatra da su "ponižene sve dosadašnje aktivnosti Kanade u vezi bolje budućnosti BiH".

"To se odlučnom akcijom mora spriječiti", navodi se u pismu kanadskom premijeru u kojem ga Ramić poziva da, kako kaže, "konkretnim i odlučnim mjerama odgovori na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u BiH, ali i regionu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije