BiH

Epilog višemjesečnog personalnog sukoba: Muftić u Pariz, Bitanga kući

Epilog višemjesečnog personalnog sukoba: Muftić u Pariz, Bitanga kući
Foto: N.N. | Epilog višemjesečnog personalnog sukoba: Muftić u Pariz, Bitanga kući

SARAJEVO - Kemal Muftić, ambasador BiH u Iranu, koji je u više navrata od Ministarstva vanjskih poslova (MVP) zatražio hitni povratak u BiH svog zamjenika Satka Bitange zbog žestokog personalnog sukoba s njim, imenovan je za novog ambasadora u Francuskoj.

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena iz više diplomatskih izvora, a jedan od naših sagovornika nam je objasnio da je Predsjedništvo BiH Muftića 11. oktobra prošle godine imenovalo za ambasadora u Francuskoj, a na istoj sjednici je razriješen dužnosti ambasadora u Iranu zaključno sa 28. februarom ove godine.

Muftić sada čeka agreman Francuske, kao zemlje prijema, koji bi trebalo da stigne ovih dana (ako već nije), a sve traje nešto duže zbog perioda novogodišnjih i vjerskih praznika.

Istovremeno, kako nam je potvrđeno, Muftićev zamjenik i savjetnik u Ambasadi u Iranu dobio je i zvanično rješenje o povratku u BiH. To nam je potvrđeno iz sjedišta bh. diplomatije.

"Rješenje o povratku s rada iz DKP-a za Satka Bitangu upućeno je Ambasadi BiH u Teheranu 31. januara 2018. godine i uručeno je državnom službeniku. U skladu s normativnim aktom kojim se reguliše pitanje odlaska i povratka s rada u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, krajnji rok za povratak je tri mjeseca i u konkretnom slučaju utvrđen je sa 30. aprilom 2018. godine", naveo je Nebojša Regoje, portparol MVP BiH.

Kako ističu iz MVP-a, u tom periodu državni službenik (u ovom slučaju Bitanga) dužan je da okonča sve poslove u vezi s materijalno-finansijskim razduženjem, otkaže ugovor o zakupu stana te reguliše druga prava i obaveze nastale po osnovu rada u DKP-u.

Podsjećamo, sukob između Muftića i Bitange trajao je mjesecima, a optužbe upućene u sjedište bh. diplomatije nisu bile nimalo bezazlene. U međuvremenu je iz MVP-a u Ambasadu poslana i revizija, koja je, između ostalog, trebalo da utvrdi i kako su pisane i korištene dnevnice za službena putovanja te na koji način su isplaćivane plaće.

"Nezavisne" su ranije objavile dokument u kojem je Muftić optužio Bitangu za teške malverzacije i zloupotrebe položaja, odnosno za nedopušteno korištenje pečata Ambasade, falsifikovanje dokumenata te za paralelne diplomatske aktivnosti.

Bitanga je sve ove optužbe odbacio, ustvrdivši da je Muftić nad njim vršio višemjesečni teški mobing, o kojem je, kako je rekao, upoznao i sjedište bh. diplomatije te zatražio instrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije