BiH

Erdoan na mitingu u BiH sakuplja glasove iz Evrope

Erdoan na mitingu u BiH sakuplja glasove iz Evrope
Foto: Tanjug | Erdoan na mitingu u BiH sakuplja glasove iz Evrope

ANKARA, SARAJEVO - Redžep Tajip Erdoan, turski predsjednik, trebalo bi u Sarajevu da održi prvi politički skup u inostranstvu pred predstojeće izbore u toj zemlji, javljaju turski mediji.

Kako je navedeno, miting je planiran za 20. maj za izbore koji će u Turskoj biti organizovani 24. juna. Turski mediji navode da bi na miting trebalo da dođe 10.000 turskih državljana koji su na privremenom radu u zemljama Evrope, a u kojima je donesena odluka o zabrani održavanja Erdoanovih predizbornih skupova.

Navedeno je i to da se na ovom mitingu, koji organizuje Stranka pravde i razvoja Turske, očekuje dolazak Bošnjaka, ne samo iz cijele BiH, već i iz Srbije, odnosno iz Sandžaka i drugih dijelova Balkana.

Podsjećanja radi, Austrija, Holandija i Njemačka su među zemljama koje su zabranile Erdoanove mitinge, a radi se o zemljama u kojima živi veliki broj Turaka.

Iz dva od tri kabineta članova Predsjedništva BiH nam je rečeno da ne mogu davati komentare, jer iz Ambasade Turske nemaju informaciju da li predsjednik Erdoan uopšte dolazi, te su nam preporučili da se obratimo Sekretarijatu Predsjedništva, iz kojeg nam do kraja radnog vremena nije poslat odgovor, ali nezvanično saznajemo da nisu dobili nikakvu zvaničnu notu iz Turske.

U Kabinetu Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, rečeno nam je da ćemo odgovor dobiti danas, s obzirom na to da je juče bio u toku Sarajevo biznis forum.

Mehmet Šimšek, zamjenik predsjednika Vlade Turske, koji boravi na ovom forumu, rekao je da nema informacije o dolasku Erdoana u Sarajevo, ali ako se to dogodi, da će produbiti i ojačati veze Turske sa BiH.

"U interesu Turske je da balkanske zemlje budu stabilne i prosperitetne. Nastavljamo podržavati regionalni mir i stabilnost. Uvjereni smo da je budućnost svijetla", rekao je on.

Srećko Latal, regionalni urednik Birna za BiH i politički analitičar, kaže da ne bi bio iznenađen da do posjete dođe, imajući u vidu uticaj i političko prisustvo Turske u BiH.

"To je samo još jedan dio trenda raznih rastućih uticaja koji se prepliću u BiH i na Balkanu počevši od posjete delegacije Ruske Federacije, koju smo vidjeli proteklih nekoliko dana, i raznih drugih. Na neki način Balkan opet postaje teren na kojem se globalni igrači igraju, što nikad nije bilo posebno dobro za sam Balkan", smatra Latal.

On smatra da se globalne sile pokušavaju pozicionirati na Balkanu, ali da lokalne političke elite nemaju zajednički stav o tome kako zaštititi interese naroda i građana koji žive u BiH.

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kaže da nije jasno da li bi Erdoan došao zbog obračuna sa gulenistima koji djeluju u BiH, ili da da političku podršku SDA na predstojećim izborima.

"Ako su razlozi posjete izbori u BiH, onda mislim da bi trebalo reći da je to centaršut za Bakira Izetbegovića", kaže on.

Šolaja se slaže sa Latalom da je pojačan interes velikih sila na Balkanu i u BiH, ali smatra da se njihov realni uticaj preuveličava.

"Nismo mi toliko bitni koliko mi mislimo. Mi sebe često volimo da predstavljamo važnijima nego što to zaista jesmo", navodi Šolaja.

Galib Gicić, politički analitičar iz Srbije, kaže da Erdoan gaji posebna osjećanja prema balkanskim narodima, a naročito prema Bošnjacima, i da nema ništa loše u tome da on dođe u BiH.

"U Turskoj živi nekoliko miliona Bošnjaka i verovatno ima želju da i njima kao biračima pošalje poruku. Ako je normalno da mađarski premijer Orban kampanju preseli u, recimo, Suboticu, ili hrvatski političari u BiH, ili političari iz Srbije u Banjaluku, ne mislim da je loše da i Erdoan to uradi u BiH. Ovakve posete samo dalje povezuju narode i države, i poseta može biti samo konstruktivna i dobra za demokratije Turske i BiH", smatra on.

Dodik: RS svjesna aspiracija Turske

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Srpska svjesna aspiracija Turske u BiH i podrške Bošnjacima, ali je neprihvatljivo da se "petljaju u ljubav srpskog naroda prema Srbiji i Rusiji".

On je naglasio da je činjenica da je Turska veoma moćna zemlja, da ima značajan upliv u regionalnim politikama i odnosima.

"Njihova navijačka pozicija, vezana isključivo za podršku Bošnjacima, koju vidimo na svakom koraku, nama ne godi, ali nemoguće je ignorisati činjenicu da je Turska prisutna i da ona iskazuje podršku Bošnjacima ovdje i svojim aspiracijama na ovom prostoru", rekao je Dodik komentarišući najave da će Erdoan 20. maja održati predizborni skup u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije