BiH

Evropska komisija odgovore na dodatna pitanja očekuje do početka oktobra

Evropska komisija odgovore na dodatna pitanja očekuje do početka oktobra
Foto: Pixabay | Evropska komisija odgovore na dodatna pitanja očekuje do početka oktobra
Fena

SARAJEVO - Priprema odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije odvija se istom procedurom kao i u slučaju Upitnika. Cjelovite odgovore BiH činiće doprinosi nadležnih institucija na svim nivoima vlasti - kazala je za Fenu portparolka Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz-Siručić.

Po njenim riječima, institucije sa svih nivoa vlasti su već unijele doprinose u informacioni sistem napravljen da podrži ovaj zadatak i olakša razmjenu pisanog materijala između velikog broja učesnika u ovom poslu.

“Predsjedavajući i zamjenici radnih grupa u sistemu koordinacije sada analiziraju doprinose i pripremaju radne verzije odgovora BiH na dodatna pitanja Evropske komisije, o kojima će se pripadajuće radne grupe izjašnjavati”, navodi Kavaz-Siručić.

Nakon što radne grupe okončaju svoj dio posla, slijedi verifikacija odgovora, razmatranje eventualno nefinaliziranih odgovora u forumu Komisije za evropske integracije, prevod, verifikacija prevoda, potvrda Savjeta ministara BiH i u konačnici dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropskoj komisiji.

Kavaz-Siručić napominje da je Evropska komisija u metodološkim napomenama uz dodatna pitanja kazala da bi cijenila da odgovore dobije u roku od tri mjeseca, što je kraj septembra, odnosno početak oktobra.

“Nesporno je da institucije imaju prethodno iskustvo u odgovaranju na Upitnik, da je cjelokupan sistem uhodan i da je ovaj posao realno moguće uraditi u tromjesječju. No, na pitanje da li će takva dinamika biti i realizovana, niko ne može dati pouzdan odgovor. Kao i tada, i sada je od rokova mnogo važniji sadržaj odgovora”, zaključila je Kavaz-Siručić.

Evropska komisija je 20. juna proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Kako je tada saopšteno iz Direkcije za evropske integracije, dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016. godine. Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu.

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterijum, dok je u ekonomskom kriteriju Evropska komisija postavila 33 dodatna pitanja. Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)...

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

Podsjećanja radi, evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uručio je početkom decembra 2016. godine predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću Upitnik Evropske komisije, koji je sadržavao 3.242 pitanja grupisana u politički i ekonomski kriterij te 33 poglavlja pravne stečevine Evropske unije.

Odgovori Bosne i Hercegovine na Upitnik uručeni su predstavnicima Evropske komisije 28. februara ove godine na svečanoj ceremoniji u Sarajevu.

Upitnik je instrument kojim se Evropska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovori na pitanja iz Upitnika su jedan od izvora informacija koje će Evropska komisija u tome koristiti.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije