BiH

Evropska komisija upozorila domaće institucije: Ojačajte granice i spriječite pranje novca

Evropska komisija upozorila domaće institucije: Ojačajte granice i spriječite pranje novca
Foto: Ilustracija | Evropska komisija upozorila domaće institucije: Ojačajte granice i spriječite pranje novca

BRISEL, SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina ispunjava mjerila za viznu liberalizaciju, ali i dalje postoje problemi u implementaciji Akcionog plana za migracije i azil, kao i problem organizovanih kriminalnih grupa iz BiH koje djeluju u EU, navedeno je u najnovijem izvještaju o sprovođenju vizne liberalizacije, koji je uradila Evropska komisija.

Sudeći po sadržaju samog teksta može se zaključiti da zasad ove manjkavosti ne ugrožavaju bezvizni režim BiH sa EU, ali su izrečena jasna upozorenja da EU očekuje da se riješe ovi problemi.

Podsjećanja radi, izvještaji se redovno podnose nakon što je u martu prošle godine usvojen mehanizam za suspenziju bezviznog režima. Mehanizam za suspenziju usvojen je zbog velikog broja lažnih azilanata sa zapadnog Balkana, nakon što su ovim zemljama ukinute vize. Iako je problem lažnih migranata uspješno riješen time što su zemlje zapadnog Balkana proglašene sigurnim, što je ubrzalo njihovu deportaciju, nakon toga pojavio se problem imigranata s Bliskog istoka, koji preko teritorije zapadnog Balkana nastoje ilegalno ući u zemlje zapadne Evrope, posebno Njemačku.

BiH je pohvaljena što je implementirala Strategiju suzbijanja ilegalnih migracija za period 2016-2020, ali je ukazano na probleme nedostatka koordinacije nadležnih tijela u BiH, kao i nedovoljnog broja graničnih policajaca.

"Organizovane kriminalne grupe iz BiH su među najaktivnijim za organizovane krađe u EU, kao i u vezi s trgovinom ljudima i narkoticima. BiH je jedna od najčešćih destinacija za ukradena vozila iz EU. I dalje postoje velike količine oružja u BiH, što povećava rizik od njegovog švercovanja", navedeno je u ovoj izvještaju.

Evropska komisija od BiH traži da pojača ulaganja u bezbjednost granica, da poboljša granične kontrole, registraciju i identifikaciju na njenim granicama, kao i da pojača aktivnosti na prevenciji organizovanog kriminala i pranja novca na koordinisani način uključujući sve agencije za sprovođenje zakona.

Iako je konstatovano da je došlo do napretka u aktivnostima protiv kriminalnih grupa, istaknuto je da i dalje postoje problemi u pravosudnom procesuiranju takvih slučajeva.

Dimitris Avramopulos, komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstva, rekao je da sve zemlje obuhvaćene viznom liberalizacijom, među kojima su, osim BiH, još i Srbija, Albanija, Makedonija, Crna Gora, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, moraju uraditi više na suzbijanju organizovanog kriminala i ilegalnih migracija.

"Bezvizno putovanje između nas i zemalja zapadnog Balkana i istočnog susjedstva donijelo je korist svim stranama. Međutim, uz bezvizno putovanje dolaze i obaveze, i zato pozivamo sve zemlje da svoje obaveze i ispune", rekao je Avramopulos.

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kaže da su zbog pojačanih mjera u toku protekle godine i pritisaka migranata suočeni s manjkom od oko 440 policijskih službenika.

"I prije situacije s migrantima GP BiH suočavala se s problemom nedostatka od najmanje 500 policijskih službenika. Pri tome moram istaknuti da je nedostatak policijskih službenika u redovima Granične policije BiH problem koji je nastao prije mog dolaska na čelo GP BiH i on se nije mogao riješiti prethodne četiri godine. U nekoliko navrata smo od nadležnih organa tražili podršku u vidu popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika GP BiH, koji obavljaju poslove graničnih provjera i nadzora, izvanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta, ili da se zbog žurnosti jedan broj radnih mjesta popuni privremenim eksternim premještajem policijskih službenika iz drugih policijskih agencija", kaže on.

Galić dodaje da manjak nije bilo moguće nadomjestiti s obzirom na to da je sličan broj službenika otišao u penziju, a obuka za nove službenike traje određeni period.

"Kao ispomoć organizacionim postrojbama Granične policije BiH na granici sa Srbijom i Crnom Gorom aktualno su izvanredno angažirana 102 službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu i Ministarstva unutrašnjih poslova RS, koji u suradnji s pripadnicima Granične policije BiH u graničnom pojasu odvraćaju migrante u njihovim pokušajima da ilegalno pređu granicu", kaže on i dodaje da je od početka decembra spriječeno 14.900 ilegalnih prelazaka državljana visokog migracijskog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije