BiH

Evropski komesar u Sarajevu: BiH od Hana očekuje vjetar u leđa

Evropski komesar u Sarajevu: BiH od Hana očekuje vjetar u leđa
Foto: NN Arhiva | Evropski komesar u Sarajevu: BiH od Hana očekuje vjetar u leđa

SARAJEVO - I pored zastoja na evropskom putu, neusvajanja zakona o akcizama i činjenice da na upitnik Evropske komisije neće biti odgovoreno u zadatim rokovima, zvaničnici u BiH očekuju da će Johanes Han, komesar EU za proširenje, tokom današnje posjete konstatovati određen napredak, ali i odblokirati neke stvari u vezi s EU.

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da od Hana očekuje da kaže ko je odgovoran za reformske zastoje u BiH.

"Očekujem da imenuje ko je odgovoran, stranku, ministarstvo ili politiku. Ministarstvo koje vodim odavno je završilo posao u vezi s upitnikom", rekao je Šarović.

Što se tiče upitnika, zvaničnici BiH do sada su nekoliko puta istakli da će se do kraja godine odgovoriti na pitanja, ali po svemu sudeći od tog posla neće biti ništa, jer preko 100 pitanja nije usaglašeno.

U Direkciji za evropske integracije BiH kažu da su odgovori u svih 35 cjelina iz upitnika u različitom statusu, da su neka prevedena, određena u postupku prevoda te da neka čekaju verifikaciju vlada, a dio njih još se nalazi u radnim grupama, dok će neka usaglašavati Komisija i Kolegij za evropske integracije. Zasad najmanje po jedno nefinalizirano, odnosno sporno pitanje nalazi se u poglavljima politički kriterijum, ekonomski kriterijum, finansijske usluge, informaciono društvo i mediji, sigurnost hrane, statistika i u poglavlju pravda, sloboda i sigurnost.

"Potpuno sam sigurna da se na pitanja neće odgovoriti ni do oktobra sljedeće godine", rekla je Milica Marković, član Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH.

Kada su u pitanju očekivanja od posjete Hana, u Vladi RS kažu da je neophodno deblokirati aranžman s MMF-om i Reformsku agendu, te da u tom pogledu Republika Srpska ima konstruktivan pristup.

"Pored mnogobrojnih obaveza u vezi s Upitnikom koje BiH još nije ispunila, pred BiH je i inovirani Prijedlog zakona o akcizama i svakako će Han naglasiti da EU ima očekivanje da ga parlamentarci usvoje s obzirom na to da je njegovim neusvajanjem ogroman novac iz različitih izvora ostao nepovučen. Ta sredstva bila bi u funkciji privrednog rasta i sastavni su dio Reformske agende", rekla je Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kaže da ga raduje posjeta komesara Hana.

"S obzirom na to da su reforme u zastoju, a posebno zbog posljednjih događaja u Hagu i presude šetroci, te najava od lidera HDZ BiH o zastoju evropskog puta, ova Hanova posjeta je u pravom trenutku. Očekujem da ova posjeta deblokira evropski put BiH", rekao je Softić.

Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, rekao je da očekuje da će Hanova posjeta biti novi vjetar u leđa BiH i zvaničnicima na putu ka EU i reformskim procesima koji kasne.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu, mišljenja je da Han dolazi s porukom da BiH nema drugi put, nego put ka EU, te da će biti zadovoljan napretkom koji je BiH ostvarila kada je u pitanju dogovor o povećanju cestarina.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da će posjeta komesara Hana biti prilika da javnost konačno sazna da ništa nije urađeno od onoga što se BiH obavezala.

"Akcize su samo jedno od pitanja koje je problematično. Najveći problem je mehanizam koordinacije zbog 150 pitanja iz upitnika koja nisu usaglašena, a o tome se ćuti", rekao je Magazinović.

U SNSD-u tvrde da je više nego očigledno da je Evropa zabrinuta dešavanjima u BiH, a kako je rekla Dušanka Majkić, poslanik ove stranke u Predstavničkom domu, zapela je u mrežu političkih i ustavnih pitanja.

Maja Gasal-Vražalica (DF), poslanik u Predstavničkom domu, ističe da je ubijeđena da će komesar Han uvidjeti da napretka nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije