BiH

Pratite nas na Google news

FBiH blokira imenovanje Savjeta RAK-a

FBiH blokira imenovanje Savjeta RAK-a
Foto: Arhiva | FBiH blokira imenovanje Savjeta RAK-a
Uroš Vukić

SARAJEVO - I pored toga što je članovima Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH mandat istekao polovinom decembra prošle godine, procedura izbora novih članova još nije pokrenuta i po svemu sudeći o tome će odlučivati novi Savjet ministara BiH.

Inače, članove Regulatorne agencije za komunikacije BiH imenuje Parlamentarna skupština BiH na prijedlog Savjeta ministara, a s obzirom na to da još nije ni raspisan konkurs te da će parlament BiH zasjedati još maksimalno dva do tri puta gotovo je sigurno da u ovom sazivu na dnevni red neće doći imenovanje novih sedam članova Savjeta RAK-a.

"Članove imenuju i Dom naroda i Predstavnički dom parlamenta BiH i gotovo je sigurno da u toku ovog mandata to neće doći na dnevni red, a vjerovatno ni na dnevni red Savjeta ministara koji predlaže listu za imenovanje. Regulatorna agencija za komunikacije na vrijeme je obavijestila parlament BiH da sadašnjim članovima ističe mandat, a zašto se na tome ne radi - ne znam", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak RAK-u.

U Ministarstvu transporta i komunikacija BiH odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja rekli su da je početkom februara ove godine donesena odluka o formiranju ad hoc komisije za postupak imenovanja Savjeta RAK-a te da je od kolegija oba doma parlamenta BiH i entitetskih ministarstava saobraćaja i veza zatraženo da imenuju svoje predstavnike u tu komisiju.

"Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i pored urgencija još nije dostavilo traženi prijedlog, tako da Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ne može pripremiti i dostaviti Savjetu ministara BiH Nacrt odluke o imenovanju ad hoc komisije", rekli su u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH, dodajući da je Dom naroda predložio Darka Babalja, a Predstavnički dom Borjanu Krišto, dok su ispred Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske imenovani Vlado Lesijak i Zoran Sovilj.

Zbog čega Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH još nije dostavilo imena svojih članova za sastav ad hoc komisije nismo uspjeli saznati, a prema nezvaničnim informacijama sve je posljedica odnosa u Vladi FBiH i između HDZ BiH i SDA.

Sadašnji članovi Savjeta RAK-a (Plamenko Čustović, Zoran Tomić, Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Faruk Borić, Nino Ćorić, Mirza Milišić) na mandat od četiri godine imenovani su 16. decembra 2013. godine, s tim što je proceduru izbora praktično sprovela prethodna vlast.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije