BiH

FBiH od 1. februara prijeti kolaps

FBiH od 1. februara prijeti kolaps
Foto: Ilustracija | FBiH od 1. Februara prijeti kolaps

SARAJEVO - Federacija BiH mogla bi se naći u finansijskom kolapsu ukoliko do 31. januara ne dobije budžet za ovu godinu.

Naime, ukoliko se do tog datuma ne nađe rješenje vjerovatno skoro 500.000 penzionera neće dobiti svoje penzije, a budžetski korisnici plate.

Iz Kabineta Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, "Nezavisnim" su potvrdili da neusvajanje finansijskog plana Fonda PIO dovodi u pitanje isplatu penzija i da će do toga doći ne bude li sjednice Doma naroda FBiH na kojoj će biti usvojen budžet.

Aner Žuljević, delegat starog saziva Doma naroda FBiH, rekao je za "Nezavisne" da se Federaciji dešava "scenario Mostar", ali u gorem i komplikovanijem obliku, jer neće biti penzija, plata budžetskim korisnicima, ali ni finansiranja grada Mostara.

"Ovdje situaciju može riješiti jedino visoki predstavnik, koji može donijeti budžet, s obzirom na to da se novi saziv Doma naroda FBiH ne može čekati jer tri kantonalne skupštine još nisu dostavile imena delegata", kazao je Žuljević.

Žujević tvrdi da je potez OHR-a bio nesmotren i nesistematičan zajedno s pojedinim ambasadama o nelegalnosti starog saziva Doma naroda FBiH, te da to Federaciju vodi u finansijski kolaps.

Ismet Osmanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu FBiH, kaže da Vlada FBiH nema zakonski osnov da isplati ni penzije, a ni plate budžetskim korisnicima dok oba parlamenta ne potvrde budžet.

"Postoji rješenje, mislim da izjava, pismo koje su uputili OHR i još neke međunarodne organizacije, treba da bude dopunjena kako bi bio riješen ovaj problem. Ili neka visoki predstavnik donese odluku o budžetu, jer za to ima mogućnost s obzirom na to da je Predstavnički dom FBiH usvojio budžet, ili neka dozvoli da se sastane stari saziv Doma naroda FBiH i neka donesu odluku o privremenom finansiranju", kazao je Osmanović i dodaje da, ukoliko se ništa od toga ne desi, da će FBiH biti u velikom finansijskom problemu.

Marinko Čavara (HDZ BiH), predsjednik Federacije BiH i poslanik u Predstavničkom domu FBiH, ponovio je da bi bilo najbolje da se što prije formira Dom naroda FBiH i da se konačno usvoji proračun. On nije imao komentar na trenutnu finansijsku situaciju u Federaciji BiH.

Mirsad Isaković, univerzitetski profesor i finansijski stručnjak, ističe da je Vlada FBiH pogriješila što nije utvrdila budžet ili odluku o privremenom finansiranju do kraja prošle godine. Naglašava da je druga kobna greška premijera Federacije BiH i Vlade bila to što su nedostajuća sredstva za penzije povlačili iz trezora FBiH, a nisu koristili vanbudžetska sredstva.

"Sad im se to obilo o glavu i ne znam kako će to rješiti. Nisam pravni stručnjak i ne znam da li bi takva odluka bila u skladu s Ustavom, ali Vlada problem može riješiti jedino ako donese odluku da isplati penzije, pa da nakon donošenja budžeta vrati novac", kazao je Isaković.

Jasenko Tufegdžić, zamjenik predsjedavajućeg starog saziva Doma naroda FBiH, juče je za "Nezavisne" kratko rekao da nema nikakvu informaciju niti naznaku kada bi se mogla biti održana sjednica ovog doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije