BiH

Fajon: Povjerenje među svima ključ rješenja mnogih pitanja

Fajon: Povjerenje među svima ključ rješenja mnogih pitanja
Foto: Nedžad Uglješa | Fajon: Političari u BiH trebaju sa više odlučnosti i iskrenosti početi rješavati ključna pitanja

SARAJEVO - Član Evropskog parlamenta Tanja Fajon poručila je danas tokom susreta sa članovima Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za evropske integracije da je povjerenje među svima ključ rješenja mnogih pitanja koja stoje na evropskom putu BiH.

Tokom susreta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za evropske integracije Nikole Lovrinović i članova ove komisije Zdenke žŽambas i Fehima Škaljića sa Fajonovom istaknuto je da, bez obzira što se u BiH u oktobru održavaju opšti izbori, treba i dalje ulagati napore na ispunjavanju uslova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

S tim u vezi rečeno je da domaći političari i zvaničnici evropskih institucija treba koordinisano da rade i iskreno razgovaraju kada je riječ o evropskom putu BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Fajonova je ocijenila da u posljednje vrijeme nije puno učinjeno kada je riječ o evropskim integracijama BiH.

Prema njenim riječima, domaći političari treba sa puno više odlučnosti i iskrenosti "napokon da počnu rješavati ključna pitanja koja se tiču evropskog puta BiH".

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije rekli su da u BiH postoji deklarativna opredijeljenost svih kada je riječ o članstvu zemlje u EU, ali da svi imaju različita viđenja o tome kako ispunjavati uslove u procesu evropskih integracija.

Oni su ocijenili da bi se zbog toga dobijanjem kandidatskog statusa i jačom podrškom zvaničnika evropskih institucija vidjelo ko je zapravo u BiH deklarativno, a ko suštinski za članstvo u EU, navodi se u saopštenju.

Članovi Zajedničke komisije istakli su i da građani BiH, snažnijim angažovanjem i podrškom institucija EU, treba da osjete da se članstvom u Uniji dobija prosperitet i sigurnija budućnost.

Prema njihovim riječima, to bi značilo da BiH jača u mnogim područjima, a posebno u područjima vladavine prava, ekonomije i bezbjednosti.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije