BiH

Fajon: Za BiH jedino rješenje Evropska unija

Fajon: Za BiH jedino rješenje Evropska unija
Foto: Nedžad Uglješa | Fajon: Za BiH jedino rješenje Evropska unija

SARAJEVO - Za Bosnu i Hercegovinu jedino rješenje je Evropska unija. BiH nam je potrebna i nadam se da će se dijalog s Evropskom komisijom nastaviti brže i sa više motivacije – rekla je na konferenciji za medije Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije koja danas boravi u službenoj posjeti Sarajevu.

Ona se tokom posjete upoznala sa situacijom u Pralamentu FBiH, te kazala da je BiH prebrzo ušla u predizbornu kampanju, izgubila dragocjeno vrijeme, te da su BiH potrebni lideri koji su spremni na saradnju i kompromise.

Kazala je da je teško ići dalje bez kompromisa, dijaloga i saradnje, te izrazila nadu da će BiH nastaviti raditi na integraciji BiH.

" Poruke koje sam danas čula prenijet ću Briselu. I dalje ću se zalagati za proširenje EU i na BiH. Ove godine je bilo pozitivnih momenata i nadam se da će se nastaviti napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu", naglasila je Fajon.

Na sastanku sa Lidijom Bradarom, predsjedavajućom Doma naroda Parlament FBiH, i Edinom Mušićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma parlamenta FBiH, kojem je prisustvovao Specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, Fajon je kazala da je tema razgovora bila i Izborni zakon.

Izrazila je žaljenje što zastupnici Kluba HDZ-HSN u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH neće učestvovati na tematskoj sjednici, jer "kada razgovaramo o evropskom putu trebamo razgovarati svi zajedno".

" Danas su više nego ikada potrebni lideri koji su spremni na kompromise. Znam da je danas puno političkih emocija, ali s druge strane potrebne su što brže reforme i da se ne gubi vrijeme. Voljela bih da su danas svi na sjednici, posebno kada je u rasprava o evropskom putu Bosne i Hercegovine", istakla je Fajon.

Potrebno je stvoriti uslove za investicije i otvaranje novih radnih mjesta te zadržati mlade u zemlji, smatra Fajon.

Takođe je kazala da EU brine odlazak mladih iz BiH, ali da su to ne samo za BiH nego i za region i EU.

Ambasador Vigemark smatra da BiH treba nastaviti raditi na evropskim integracjama i u regionalnom kontekstu uoči Samita lidera u Londonu, kao i pred Vijećem za stabilizaciju i pridruživanje, te da je EU tu da pomogne BiH, „a ne da diktira ili nameće stvari“.

" Neke od narednih aktivnosti uključuju dostavljanje odgovora na 600 pitanja radi pojašnjenja što je prije moguće uz napomenu da kvalitet dolazi prije brzine. Nisu sva pitanja dramatična EU, niti u BiH koja bi trebala biti povod za neku dramu", kazao je Vigemark.  

Predsjedavajući Mušić i Bradara upoznali su Fajon i Vigemarka o presjeku stanja u FBiH, stepenu provedbe reformske agende i onome što nije završeno, da ima napretka, te izrazili nadu da će dijalog i kompromis dovesti do kompromisa i relaksiranih odnosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije