BiH

FBiH obezbijedila dodatna sredstva za vakcinu, predstavljen plan vakcinacije

FBiH obezbijedila dodatna sredstva za vakcinu, predstavljen plan vakcinacije
Foto: Fena | Federacija BiH obezbijedila dodatna sredstva za vakcinu

BANJALUKA, SARAJEVO - FBiH je obezbijedila dodatna sredstva za nabavku vakcina protiv virusa korona te predstavila plan vakcinacije, dok je za "Nezavisne" potvrđeno da se ovom vakcinom mogu vakcinisati i trudnice, kao i hronični bolesnici.

Vlada FBiH je u petak osigurala 12 + 2 miliona KM za ovogodišnju nabavku vakcina protiv kovida-19 uz prethodnih 13,5 miliona KM za vakcine koje su već naručene.

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, kazao je da će vakcine biti besplatne i dobrovoljne za sve građane.

"Kantonalni zavodi dobili su svoje zadaće da formiraju operativne timove za vakcinisanje na razini kantona. Oni su odmah počeli praviti spiskove prema prioritetima", rekao je Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodao je da su prioritetne skupine zdravstveni radnici, štićenici socijalnih ustanova za starije osobe i uposlenici tih ustanova, osobe s hroničnim bolestima i osobe koje su zaposlene u značajnim javnim službama.

Operativni kantonalni timovi će biti sačinjeni od voditelja provedbe plana, osobe koja je zadužena za logističku superviziju i osobe za nadgledanje procesa vakcinacije na terenu. Svi zavodi su već formirali timove, koji će u utorak proći detaljnu edukaciju.

Mia Blažević, epidemiolog, kazala je da će svi kantoni dobiti vakcine prema broju stanovnika i prioritetnim skupinama koje je odredio Zavod za javno zdravstvo FBiH.

"Predložili smo da se vakcinacija odvija svakih 10 minuta kako se pacijenti ne bi susretali, to znači da se u jednom satu može obaviti šest vakcinisanja. Timovi su dužni informirati sve ljude o sastojcima vakcine, mogućim neželjenim reakcijama i nadzirati pacijente 15 minuta nakon primanja vakcine", rekla je Blažićeva.

Dodala je da je, prema tri ispitivanja koja su izvršili, 50 odsto građana izrazilo želju da primi ovu vakcinu.

Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS, za "Nezavisne" je navela da, iako nisu rađena posebna istraživanja vakcine na trudnicama, ne postoje indikacije da bi ove vakcine bile kontraindikovane.

"Najvjerovatnije je da će i trudnice moći da prime vakcine protiv virusa korona, jer nije riječ o živim vakcinama. Trudnice primaju i vakcine kao što su protiv hepatitisa B, influense i tetanusa, čak je i poželjno da im se daju jer se time štite trudnice, ali i plod", kazala je Aćimovićeva.

Fabrike koje rade proizvodnju vakcina su, prema riječima Aćimovićeve, potvrdile da ne postoje indikacije da žene koje planiraju trudnoću ne smiju primiti vakcinu.

"Mi ćemo pratiti sva svjetska istraživanja koja se odnose na primjenu vakcina kod trudnica. Ako bude bilo kakvih indikacija, pravovremeno ćemo obavijestiti građane. Slijedićemo ono što i proizvođači i naučnici kažu, takve ćemo i preporuke davati", navela je Aćimovićeva. Dodala je da su svi hronični bolesnici, pa i srčani bolesnici i oni sa dijabetesom, čak i prioritetne grupe građana koje će primiti ovu vakcinu.

"Kada krene vakcinacija u RS, Institut će napraviti stručno metodološko uputstvo za vakcinaciju kako za zdravstvene radnike, tako i za širu javnost, gdje će biti tačno navedeno ko sve smije ili ne smije primiti ovu vakcinu", navela je Aćimovićeva.

Istakla je da zasad samo osobe koje se nalaze u akutnoj fazi kovid-19 bolesti ne smiju primiti vakcinu, ali da se smiju vakcinisati čim ozdrave.

"Vakcinu ne bi trebalo da prime građani koji imaju teške alergijske reakcije. Moram podvući da osobe koje su alergične na penicilin, hranu, polen mogu da prime ovu vakcinu", zaključila je Aćimovićeva.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da, kada se razvija bilo kakva vakcina, vrše se klinička ispitivanja.

"U slučaju 'Fajzerove' vakcine, ispitivanja su vršena u tačno određenoj populaciji, i to od 16 godina i stariji, dok su u slučaju ruske vakcine sputnjik istraživanja vršena sa punoljetnim licima", rekao je Zeljković.  Dodao je da je RS dobila aparate za sekvencioniranje virusa korona, što je značajno da bi se odredio soj virusa.

Preminulo 18 osoba

U BiH je za 24 časa virus korona registrovan kod 320 osoba, dok je preminulo 18 osoba.

U RS virus korona danas je evidentiran kod 71 osobe, a registrovano je osam smrtnih slučajeva, u FBiH novozaražene su 224 osobe, dok je život izgubilo njih 10, a u Brčko distriktu novooboljelo je 25 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije