BiH

Federacija na korak do potpune paralize

Federacija na korak do potpune paralize
Federacija na korak do potpune paralize
Almedin Šišić

SARAJEVO - Zahtjev Nermina Nikšića, federalnog premijera, za smjenu osam svojih ministara i krivična prijava istih tih ministara protiv Nikšića za kršenje zakona i ovlasti premijera, dva su odvojena procesa čiji ishodi slute da Federaciju čeka period dugoročne blokade institucija, ocjenjuje Kasim Trnka, ekspert ustavnog prava iz Sarajeva.

Ukazujući na to da je ove procese zbog njihovog ustavnopravnog odnosno krivičnog aspekta nužno promatrati odvojeno, Trnka izražava pesimizam u pogledu skorog razrješenje ove višemjesečne političke trakavice.

"Nije realno očekivati da će predsjednik Federacije Živko Budimir prihvatiti zahtjev za smjenu ministara. Onda parlamentarnoj većini ostaju dvije mogućnosti: da obezbijede dvotrećinsku većinu za njegovu smjenu u oba doma ili da izmijene Ustav FBiH. Međutim, ni te opcije nisu realne", naglašava Trnka.

Sa druge strane, i predsjednik Federacije ima određene mogućnosti da reagira u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima.

On ima tačno propisane procedure za moguće raspuštanje Parlamenta FBiH, što je, također, jedna od opcija za početak kraja institucionalne krize u ovom entitetu.

"Postoje situacije kada on to mora i može učiniti. Mora u situaciji kada nema budžeta do predviđenog roka, a može ukoliko Parlament nije u stanju da radi i donosi odluke. Pošto je budžet usvojen, a Parlament radi, nema ništa ni od njegovog raspuštanja", naglašava Trnka, koji zbog svega ne vidi izlaz iz ove situacije.

Nerzuk Ćurak, politolog i profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smatra da je situacija u Federaciji postala "krajnje agonalna".

Iako u ovom momentu sve ukazuje na status kvo, samo jedan potez Živka Budimira, ili pak Tužilaštva može donijeti prevagu

"Svi paramentri ukazuju da bi moglo doći do nekih promjena, ali do promjena ne dolazi. Ulazimo u novu fazu trakavice i zaista ne mogu suditi šta će uslijediti. Očito je izolirano posmatranje situacije u Federaciji postalo kontraproduktivno", ocjenjuje profesor Ćurak, koji ukazuje i na uzroke duboke konfrontacije među suprotstavljenim političkim taborima.

"Lociranje krize samo na Federaciju maši ključni uzrok problema, a to je ustavna arhitektura BiH. Sada imamo proizvodnju agonalne kulture, mirimo se sa stanjem da je tako kako je", naglašava Ćurak, ocjenjujući da bi zbog svega ipak bilo dobro da se SDA povuče i pusti novu parlamentarnu većinu da pokaže šta može.

Politički analitičar Tanja Topić očekuje, kako kaže, "neku vrstu bezizlazne situacije" u kojoj nećemo dobiti rješenje i ishod.

"Produbljivanja krize će biti, a to je najgore što se može desiti. Međutim, bez obzira ba to što su dvije razine problema, u suštini je priča politička i isključivo vezana za stajališta političkih aktera", ocjenjuje Topićeva, koja također ne vidi izlaz.

"Ako ćemo biti pošteni, već smo izgubili izborni mandat od četiri godine. Da li ćemo 2014. biti pametniji pa da ne izgubimo i te četiri godine - ja to ne znam, ali ovaj mandat su pojeli 'skakavci'", zaključuje Tanja Topić.

Iako u ovom momentu sve ukazuje na status kvo, samo jedan potez Živka Budimira ili pak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu može donijeti prevagu među žestoko posvađanim federalnim partnerima, koje s jedne strane predvodi SDP, a sa druge SDA. Bez obzira kakve nam argumente iznosi jedna ili druga strana, tek činjenica je da su svojom politikama Federaciju uveli u najtežu institucionalnu krizu od rata naovamo.

SDA, HSP, RzB i DNZ traže Nikšićevu smjenu

SARAJEVO - Poslanici SDA, HSP-a, NS Radom za boljitak i DNZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jučer su tokom sjednice uputili zahtjev predsjedniku FBiH Živku Budimiru za smjenu Nermina Nikšića, premijera FBiH.

Ovo je uslijedilo dan nakon što je Nikšić uputio zahtjev Budimiru (HSP) za smjenu osam ministara u Vladi FBiH koji dolaze iz SDA, HSP i NS Radom za boljitak, stranaka koje više nisu dio parlamentarne većine.

U obrazloženju zahtjeva za smjenu Nikšića istaknuto je "da svojim protuustavnim i nezakonitim postupanjima nanosi veliku štetu FBiH i građanima", da je lično imenovao direktora Razvojne banke FBiH, protuzakonito sam utvrdio budžet za iduću godinu, neprimjereno opstruirao rad Vlade kroz nesazivanje sjednica...

"Predsjednik FBiH treba da poduzme mjere i spriječi nezakonito djelovanje premijera i sankcioniše ga", kazao je Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Jasenko Selimović, šef Kluba poslanika SDP-a, stranke iz koje dolazi Nikšić, rekao je "da je ovo jedna u nizu zamjene teza SDA i njenih satelita i kupovina vremena na neprimjeren način", ocijenivši da je jasno da Nikšić uživa podršku većine u Parlamentu FBiH.

"Korijen problema je bježanje od istine i činjenica u Parlamentu. Opstrukcija Vlade potiče od ministara SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, koji ucjenjuju Nikšića i ne dolaze na posao", rekao je Selimović.

Marinko Čavara, šef Kluba poslanika HDZ BiH, stranke koja sa SDP-om, SBB-om i HDZ 1990 čini novu parlamentarnu većinu u FBiH, napomenuo je da za smjenu Nikšića trebaju saglasnosti i potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića (SDP) i Mirsada Kebe (SDA).

M.R.S.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije