BiH

Federalni budžet usvojen glasovima SDA, HDZ-a, SBB-a, NB-a i PDA

Federalni budžet usvojen glasovima SDA, HDZ-a, SBB-a, NB-a i PDA
Foto: Arhivska fotografija | Federalni budžet usvojen glasovima SDA, HDZ-a, SBB-a, NB-a i PDA

SARAJEVO – Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su po hitnom postupku budžet Federacije BiH u iznosu od 2,65 milijardi KM. Činjenica da je osigurana većina za najvažniji akt FBiH nagnala je na zaključak da se naziru obrisi buduće vlasti na entitetskom nivou.

Prijedlog budžeta za 2019. godinu podržali su poslanici Stranke demokratske akcije, Hrvatske demokratske zajednice, Saveza za bolju budućnost i Pokreta demokratske akcije, kao i jedan poslanik Nezavisnog bloka, tačnije Elmedin Voloder.

Budžet je usvojen glasovima 57 poslanika, četiri su bila suzdržana, a 25 ih je bilo protiv.

Nakon elektronskog glasanja za budžet je glasalo 50 poslanijka, 11 je bilo suzdržano, a 22 protiv. Nakon što je poslanik SDP-a Damir Mašić tražio pojedinačno glasanje, poslanica PDA Elzina Pirić tražila je pauzu.

Nakon što su u iscrpnoj raspravi poslanici, uglavnom opozicioni, uložili blizu 90 amandmana, članovi Vlade su se povukli kako bi ih razmotrili. Nakon toga, premijer Fadil Novalić objelodanio je informaciju da je Vlada odbila sve amandmane.

Prethodno su poslanici elektronski glasali da se budžet razmatra po hitnom postupku, a prijedlog nije podržan.

U međuvremenu je usvojen i prijedlog o izvršenju budžeta za 2019. godinu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio je prijedlog budžeta, kazavši da industrijska proizvodnja raste i da su prihodi od namjenske industrije nastavili rasti.

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije