BiH

Federalni parlament usvoji rebalans budžeta za 2019.

Federalni parlament usvoji rebalans budžeta za 2019.
Foto: Ilustracija | Federalni parlament usvoji rebalans budžeta za 2019.

​SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ usvojili su danas rebalans ovogodišnjeg entitetskog budžeta od 2.701.845.731 KM, koji je veći za 48 miliona KM u odnosu na planirani budžetski iznos.

Rebalans budžeta usvojen je sa 52 glasa "za", 17 "protiv" i četiri "uzdržana", a prihvaćen je i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o izvršenju budžeta.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je u obrazloženju poslanicima rekao da je glavni razlog za donošenje rebalansa primjena zakona o demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica za šta je u ovoj godini potrebno obezbijediti 25 miliona KM, koja ovogodišnjim budžetom FBiH nisu bila planirana.

Rebelans je izrađen u skladu sa Zakonom o budžetima u FBiH, Zakonom o izvršenju budžeta FBiH za ovu godinu i revidiranim projekcijama prihoda.

Na današnjoj sjednici poslanici su sa 73 glasa "za" prihvatili Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članovima njihovih porodica.

Da bi danas izglasani zakonski akti stupili na snagu neophodno je da ih u četvrtak, 18. jula, potvrdi Dom naroda Parlamenta FBiH. /kraj/bm/rb

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije