BiH

Fikretu Abdiću određen jednomjesečni pritvor

Fikretu Abdiću određen jednomjesečni pritvor
Foto: cazin.net | Fikretu Abdiću određen jednomjesečni pritvor

BIHAĆ - Kantonalni sud u Bihaću prihvatio je danas prijedlog Tužilaštva USK i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora Fikretu Abdiću, načelniku Općine Velika Kladuša i Sulejmanu Siliću, šefu Urbanističke službe u velikokladuškoj administraciji, dok su Sanji Silić, službenici u ovoj službi i supruzi pomenutog Sulejmana, izrečene mjere zabrane.

Sutkinja Fikreta Hadžić, izricanje mjera obrazložila je time da Abdić ima i hrvatsko državljanstvo te bi mogao preći na područje susjedne države i time postati nedostupan bh. pravosudnim organima. Pomenuta je i opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli ometati istragu te imali priliku da ponove počinjenja krivičnih djela.

Inače, određivanju pomenutih mjera prethodilo je burno ročište koje je održano u subotu u kasnim noćnim satima i trajalo je preko tri sata.

Ročište se trebalo održati istoga dana u podnevnim satima, ali je odloženo zbog nepojavljivanja Abdićevog advokata, Hamdije Velažića. Abdić je, tokom ročišta, u svoju odbranu rekao kako određene političke snage u Unsko sanskom kantonu i Velikoj Kladuši stoje iza cijelog slučaja i da se radi o montiranom slučaju i političkom progonu kako bi se promjenila vlast u ovome gradu. Sutkinja je u nekoliko navrata reagirala na njegovo izlaganje te ga upozorila da se pridržava onoga što je Tužilaštvo USK odredilo u prijedlogu o mjerama pritvora.

Dok je trajalo ročište ispred Kantonalnog suda u Bihaću okupila se grupa od oko tridesetak Abdićevih pristalica koja mu je davala podršku glasnim skandiranjem. Svima njima je policija USK napisala prekršajne kazne zbog remećenja javnog reda i mira i neprijavljivanja skupa.

Abdić je uhapšen u protekli petak od strane pripadnika Federalne uprave policije i po nalogu Tužilaštva USK u akciji koja je imala kodni naziv "Mreža". Uhapšeno je i šest njegovih bliskih saradnika, zaposlenika lokalne administracije, od kojih su troje pušteni nakon što su priznali krivična djela koja im se stavljaju na teret i pristali na saradnju s Tužilaštvom USK. Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti. Tereti ih se kako su izbjegavali zakonske procedure javnih nabavki te svjesno protežirali jedno pravno lice kao izvršioca usluga koje su potom plaćane iz općinskog budžeta. Nezvanično, pomenuto pravno lice je privatna firma u vlasništvu osumnjičenig Silića i njegove supruge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije