BiH

File: Imam nadu za BiH

File: Imam nadu za BiH
File: Imam nadu za BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Štefan File, evropski komesar za proširenje, rekao je uoči sastanka koji će u utorak održati s liderima bh. stranaka u Briselu da je pozitivna osoba i da se mnogo nada u vezi sa BiH.

Upitan da li će BiH biti sankcionisana zbog neizvršenja obaveza Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", File je izrazio nadu da u oktobru mogu biti postignuti važni dogovori za BiH.

"Veoma mnogo se nadam da ćemo do kraja oktobra iskoristiti otvorenu priliku da nađemo neku soluciju. Jer, u suprotnom, svi će gledati na BiH kao na zemlju koja zanemaruje svoje međunarodne obaveze. A zemlja koja zanemaruje svoje obaveze mora snositi konsekvence za to", kazao je File.

Govoreći o predstojećem, trećem sastanku dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i institucionalnih i stranačkih lidera u BiH, Peter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH, rekao je da je BiH izgubila previše vremena, dok je ostatak regiona napredovao ka EU.

"Nadam se da ćemo od lidera čuti rješenja za ključna pitanja koja treba razriješiti da bi se odblokiralo napredovanje zemlje ka Evropi", rekao je on i dodao da su lideri ti koji moraju reći kako namjeravaju ukinuti diskriminaciju u izboru za Dom naroda i Predsjedništvo BiH. Sa druge strane, SNSD je izrazio očekivanje da će u Briselu biti postignut dogovor kako ovi uslovi ne bili dalja prepreka na evropskom putu BiH.

"Očekujemo da će relevantne političke stranke u FBiH naći način da postignu konsenzus, kako bi i oni došli sa zajedničkim stavom u Brisel", rekla je danas Dušica Savić, portparol SNSD-a.

Veoma mnogo se nadam da ćemo do kraja oktobra iskoristiti otvorenu priliku da nađemo neku soluciju, kaže File

Dragan Čović, lider HDZ BiH, rekao je da vjeruje kako HDZ i SDA mogu sakupiti dovoljnu podršku u FBiH. U tome, kako kaže, računaju, prije svega, na podršku Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost. Kako je kazao Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP BiH, nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a u subotu, SDA i HDZ nisu ponudile dogovor na papiru i dodao da sve ono što bude ličilo na dalju podjelu BiH, odnosno uvođenje još jednog entiteta, za SDP i Lagumdžiju je neprihvatljivo.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da, nažalost, nije optimista kada je riječ o predstojećem sastanku u Briselu, o presudi "Sejdić i Finci". Sa druge strane, Kasim Trnka, profesor ustavnog prava, smatra da sprovođenje presude u predmetu "Sejdić i Finci" ne bi trebalo vezivati za pitanje nacionalnog predznaka članova Predsjedništva BiH. Ipak, Edin Šarčević, predsjednik Fondacije "Centar za javno pravo", mišljenja je da je potrebno reformisati kompletan ustavni sistem BiH da bi se on doveo u standard pravne države i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava. Treba reći i da su članovi i simpatizeri stranke Radom za boljitak juče protestnim okupljanjem ispred zgrade bh. parlamenta i zviždanjem tražili da stranke koje čine većinu na nivou BiH odstupe zbog nesprovođenja presude u slučaju "Sejdić i Finci". Za sprovođenje ove presude Radom za boljitak je strankama HDZ BiH, HDZ 1990, SBB, SDP, SNSD i SDS dao rok od 90 dana, koji je istekao danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije