BiH

Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu

Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu
Foto: Srna | Film "Garavice" o ustaškom zločinu nad Srbima prikazan u Beogradu

BEOGRAD - Dokumentarni film "Garavice" o ustaškom pokolju nad srpskim narodom iz Bihaća i okolnih opština večeras je imao premijeru u Srbiji, u Beogradu, gdje se okupljenima obratio i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije riječima da Srbi treba da pamte svoje stradalnike.

Organizator premijere je Srpska pravoslavna crkva, a srpski patrijarh je u obraćanju u "MTS" dvorani istakao da je molitva nasušni hljeb i "jedina uzdanica za duše onih koji su svirepo izmješteni iz ovog u neki bolji i neprolazni svijet".

On je rekao da su stradali sve to zadobili molitvom starca Vukašina iz Klepaca koji je u Jasenovcu izgovorio: "Samo ti dijete radi svoj posao".

Patrijarh je naglasio da je molitva za stradale usklik pobjednika i dokaz snage Božije u ljudima, te je posebno pozdravio troje Srba koji su kao djeca preživjeli užase Garavice.

"Zbog svega ovoga naš bol se preobraća u snagu i u radost jer molitvenim sećanjem poštujemo sve naše i sve nevine stradalnike bilo iz kojeg naroda istovremeno zadobijajući nadahnuće da idemo dalje, da čuvamo veru, ime i obraz, pamtimo svoje i uvažavamo tuđe stradalnike da nam se više nikada i nikom slično ne bi dogodilo", rekao je patrijarh.

On je zahvalio Fondaciji "Zaboravljeni korijeni" i autoru filma Draganu Radoviću što su pregaoci u dokumentovanju stradanja srpskog naroda i blagoslovio sve prisutne.

Autor Radović rekao je Srni da se za večerašnju premijeru tražilo mjesto više i da je van sale gdje je bila projekcija ostalo namanje 150 ljudi.

"Interesovanje je zaista bilo veliko. Vjerujem da će biti i nova projekcija u Beogradu", dodao je Radović i napomenuo da je ovaj film, iako je dokumentarni, privukao veliku pažnju.

On je naglasio da ga posebno raduje što je beogradsku premijeru organizovala SPC zato što Crkvi srpski narod vjeruje.

Radović je rekao da njegova Fondacija "Zaboravljeni korijeni" trenutno priprema tri zbornika - o stradanju Srba romanijskog kraja i u Starom Brodu, o stradanju srpskog naroda u Kupresu i Bugojnu i onim koji se bavi stradanjem Srba u Garavicama, odnosno Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Film "Garavice" donosi priču o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata i objašnjava posljedice koje su uslijedile nakon likvidacija na Garavicama i drugim masovnim stratištima u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi i Bosanskom Petrovcu.

Baziran je na više od 3.000 dokumenata, koji obuhvataju sudske presude, saslušanja, zapisnike, izvještaje i proglase, kao i živoj riječi 27 preživjelih svjedoka, od kojih u filmu govori njih 15.

Po broju žrtava ova lokacija nalazi se odmah iza Jasenovca i Jadovnog, i predstavlja treće najveće srpsko stratište za vrijeme Drugog svjetskog rata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije