BiH

Slučaj "Dragičević": Biće saslušani Lukač, Ćulum, Ilić, Karan, Lepir i Vrećo

Slučaj "Dragičević": Biće saslušani Lukač, Ćulum, Ilić, Karan, Lepir i Vrećo
Foto: Jelena Đurđević | Formiran Anketni odbor o smrti Dragičevića: Uključena i dva člana grupe Pravda za Davida

BANJALUKA – Prva sjednica Anketnog odbora Narodne skupštine RS radi utvrđivanja činjenica oko smrti Davida Dragičevića biće održana u petak, a na njoj će biti saslušani prvo Željko Karan, direktor Zavoda za sudsku medicinu RS a nakon njega i Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminal, rekao je Branislav Borenović, predsjednik Odbora.

Dodao je da će nakon toga biti saslušani i Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, Darko Ćulum, direktor policije RS, Želimir Lepir, glavni banjalučki okružni javni tužilac i Dalibor Vrećo, tužilac koji vodi slučaj "Dragičević", a da do četvrtka očekuju da dobiju sve relevantne podatke o do sada utvrđenim činjenicama i okolnostima.

Naglasio je da će sve sjednice odbora biti javne kojima će biti omogućeno prisustvo i novinara, a jednoglasno je prihvaćeno da se u rad Odbora uključe i dva člana grupe Pravda za Davida, Danijela Ratešić i Mila Šarić.

Borenović je ponovio da Odbor nema nadležnost za provođenje policijskih i tužilačkih radnji, te da će sastaviti izvještaj i podnijeti ga NS RS.

Lukač je rekao da će on lično i MUP stajati na raspolaganju odboru za sve što im bude bilo potrebno u njihovom radu, te je izrazio nadu da će Odbor svoj posao obaviti profesionalno i bez politizacije.

Anketni odbor je uputio zahtjeve glavnom tužiocu Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimiru Lepiru, ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču, direktoru Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željku Karanu i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da Odboru do četvrtka, 17. maja do 10.00 časova dostave sve informacije i spoznaje koje imaju u vezi sa slučajem stradanja Davida Dragičevića.

Planirano je održavanje pet sjednica, u naredne tri sedmice.

Narodna skupština Republike Srpske formirala je 10. maja Anketni odbor koji se obavezuje da zatraži od svih relevantnih institucija izvještaje, neophodne podatke, obavještenja, kao i da pribavi potrebne izjave pojedinaca, a sve s ciljem kreiranja što potpunijeg izvještaja u vezi sa navedenim slučajem

Predsjednik Anketnog odbora je Branislav Borenović, zamjenik predsjednika Drago Kalabić, a članovi Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić.

Nakon šest dana potrage, tijelo Davida Dragičevića je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Porodica tvrdi da je ubijen, a tužilaštvo navodi da na istrazi danonoćno radi tim tužilaca.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije