BiH

Formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH i dalje u blokadi

Formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH i dalje u blokadi
Foto: Anadolija | Formiranje vlasti na nivou BiH i FBiH i dalje u blokadi

SARAJEVO - Posljednji stavovi i poruke stranaka koje su na prošlogodišnjim opštim izborima dobile povjerenje građana produbili su krizu i pitanje je kada će biti uspostavljena vlast na nivou Bosne i Hercegovine, ali i Federacije BiH.

Nakon što je SDA prva izašla sa inicijativom da će Ustavnom sudu BiH uputiti apelaciju o preispitivanju imena Republika Srpska, koja je izazvala oštre reakcije političkog establišmenta u tom entitetu, a u subotu je Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izglasao deklaraciju koja poziva na ustavne reforme i preustroj zemlje kako bi se ostvarila jednakopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata i zajamčio put zemlje u članstvo Evropske unije i NATO saveza. U deklaraciji se oštro odbacuje i presuda Haškog tribunala u slučaju "šestorke".

"Za nas europski put nema alternative, jednako kao što nema alternative i ostvarenje pune jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Dragan Čović, koji je ponovo izabran za predsjednika HNS-a.

Iz SDA danas niko nije bio raspoložen da govori za medije, ali su se oglasili saopštenjem za javnost u kojem su istakli kako se odbacivanjem i negiranjem presuda međunarodnog suda dodatno narušava povjerenje među narodima.

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a u Predstavničkom domu BiH, stranke koja je dio "bh. bloka", rekao je da sada, nasuprot retrogradnim, antidržavnim, proruskim politikama, generacijski stoji bh. građanski blok i cijeli zapadni civilizacijski svijet. Saša Magazinović, šef Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, smatra da ovu krizu u BiH može riješiti pravosuđe tako što će početi hapsiti, kako je istakao, kriminalce u kravatama koji svoj kriminal štite dizanjem tenzija.

Iz HDZ BiH danas nisu željeli komentarisati izjave i saopštenja stranaka uz obrazloženje da je sve rečeno na sjednici HNS-a.

Podsjećamo i da je SNSD nekoliko puta ponovio svoj stav da nema razgovora o formiranju vlasti na nivou BiH dok SDA u potpunosti ne povuče svoju inicijativu o preispitivanju imena Republika Srpska. Sve ove činjenice doprinijele su neizvjesnoj situaciji i pitanje je kada će se formirati vlast na nivou BiH, ali i FBiH.

Bošnjački delegati u starom sazivu Doma naroda FBiH pozvani su danas u 13 sati na konsultacije u Parlament FBiH u Sarajevu kako bi pokušali riješiti krizu nastalu u vezi s formiranjem vlasti na nivou FBiH, te  mogućnosti sazivanja vanredne sjednice Doma naroda FBiH kako bi se usvojio budžet FBiH i kako bi bila omogućena isplata penzija i svih drugih davanja budžetskim korisnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije