BiH

Francuski vojnici se vraćaju u misiju u BiH

Francuski vojnici se vraćaju u misiju u BiH
Foto: Ilustracija | Francuski vojnici se vraćaju u misiju u BiH

SARAJEVO - Pripadnici francuske vojske vratili su se, nakon tri godine odsustva, u sastav misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju Evropske vojne misije u BiH se navodi da su svečanosti u blizini Sarajeva prisustvovali ambasador Francuske Giom Ruson, komandant EUFOR-a, generalmajor Martin Dorfer, komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Marti J. Bizel i francuski policijski ataše u BiH brigadir Žan-Fransoa Kaparos.

U svom obraćanju na svečanosti, general Dorfer je pozdravio povratak Francuske u EUFOR, izjavivši:

"S radošću danas dižemo ovu zastavu kako bismo proslavili povratak i poželjeli dobrodošlicu u EUFOR našem dobrom prijatelju Francuskoj, čime se broj zemalja učesnica u misiji povećava sa 18 na 19. Ovo je još jedan važan korak u historiji EUFOR-a nakon što je prošle sedmice Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija produžilo mandat EUFOR-a, što ukazuje na kontinuiranu posvećenost UN-a i EU Bosni i Hercegovini. Pozdravljamo povratak Francuske kao značajan dodatni doprinos onima koji daju sve zemlje u sastavu EUFOR-a i veoma se radujemo budućem zajedničkom radu s novim kolegom pod zajedničkim sloganom 'jedna misija, jedan tim'", istakao je komandant Evropske mirovne misije u BiH, prenosi "Avaz.ba".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije