BiH

Galijašević: Vehabije jačaju u maglajskom selu Ošve

Galijašević: Vehabije jačaju u maglajskom selu Ošve
Galijašević: Vehabije jačaju u maglajskom selu Ošve

MAGLAJ - U maglajskom selu Ošve policija je djelovala, ali to nije bilo adekvatno u odnosu na prijetnju bezbjednosti, tvrdi Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Imam informacije da su bezbjednosne strukture djelovale u Ošvama. Mi pokušavamo da ne štetimo tim operacijama, ali vjerujemo da će dati razultate. Do sada nismo vidjeli da su išta našli, da su priveli, da su bila hapšenja...", rekao je  Galijašević u izjavi Srni.

Uz konstataciju da Sipa ponovo zataškava i minimizira problem, Galijašević  je ocijenio da su kretanja policije više usmjerena da bi se umirila međunarodna javnost i da bi "oni rekli da se ovdje nešto radi".

On je upozorio  da je vehabijska zajednica u Ošvama u razvoju.

U tom prijeratnom srpskom selu u kojem je živjelo oko 300 domaćinstava vehabije sada kupuju kuće.  "Tu je došao Ismet Hadžić, zamjenik Nusreta Imamovića, da ih organizuje, nije došla bilo kakva osoba. Na sajtu `essunne.com` postoje mnoga Hadžićeva predavanja objavljena kao audio zapis. U Ušvama ima veoma mali broj povratnika i oni  osjećaju strah od vehabija. Dolazak vehabija će spriječiti dalji povratak Srba", naveo je Galijašević.

Prema njegovim riječima, Maglaj je zanimljiv zbog postojanja mudžahedinskih i vehabijskih zajednica u Bočinji  u ratu i poslije njega. Galijašević je podsjetio na 2000. godinu kada je protjerano oko 1 500 mudžahedina iz Bočinje, među kojima je bilo 156 stranaca.

"Bočinja je bila prvorazredni bezbjednosni problem kuda se ni tadašnji Sfor nije mogao kretati. Strani mudžahedin je tamo napao sjekirom komandanta nordijsko-poljske brigade Sfora Kjel Grandhagen", podsjetio je Galijašević i dodao da su mudžahedini poslije protjerivanja Srba - prijeratnih stanovnika kupili sedam kuća i vratili se, dok su ostali rasijani po Federaciji BiH.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Mehmed Bradarić rekao je Srni da bezbjednosne službe, ukoliko nisu, moraju provesti akciju u Ošvama gdje se gradi vehabijska zajednica koja, kako kaže,  sigurno nikome neće donijeti dobro, najmanje Bošnjacima.

"Ako danas nisu prijetnja, onda će sigurno biti u budućnosti. Policija, bezbjednosne agencije, moraju znati strukturu tih ljudi koje gore dolaze. Mi, građani Maglaja ne želimo da u susjedstvu imamo takve ljude", upozorava Bradarić.

Djelovanje pripadnika vehabijskog pokreta zabilježeno je i na granici opština Teslić u Republici Srpskoj,  i Zenici,  u Federaciji BiH o čemu je Srna pisala u maju ove godine kada je obajvljena vijest da pripadnici tog pokreta vrše vojnu obuku na Mahnjači. Ljubomir Malivojević, predsjednik Savjeta teslićke mjesne zajednice Blatnica, koja se na ovom području graniči sa zeničkom opštinom, tada je ispričao da se u nekoliko navrata nedaleko od nekadašnjeg vojnog objekta na Mahnjači čula rafalna pucnjava iz automatskog oružja.

Srpski povratnici u ovaj dio blatničkog kraja, koji je do rata pripadao opštini Teslić, pričali su su vehabije u dva navrata poslije 6. maja izvodile vježbe gađanja iznad nekadašnjeg srpskog sela Kozila, koje se nalazi nedaleko od Palašnice.

U policiji RS ranije je potvrđeno da je u teslićkom selu Kamenica vidno prisustvo "osoba koje svojim izgledom i načinom oblačenja podsjećaju na pristalice vehabijskog pokreta". Te osobe, naime, imaju veoma čvrste rodbinske, prijateljske i druge veze s pripadnicima vehabijskog pokreta iz federalnih mjesta Željezno Polje, Šerići i Orahovica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije