BiH

Garancije od 176 miliona KM Unisu pod lupom Tužilaštva

Garancije od 176 miliona KM Unisu pod lupom Tužilaštva
Garancije od 176 miliona KM Unisu pod lupom Tužilaštva

SA­RA­JE­VO - Sta­njem u Izvo­zno-kre­di­tnoj agen­ci­ji (IGA) tre­ba da se ba­vi Tu­ži­laš­tvo BiH, za­klju­či­la je Is­tražna ko­mi­si­ja za ut­vrđiva­nje sta­nja u IGA BiH Predstavničkog do­ma par­la­men­ta BiH na sje­dni­ci u utorak, ko­jom je i okončala svoj rad.

Za­klju­če­no je da pos­to­ji osno­va­na su­mnja u ne­za­ko­ni­to pos­tu­pa­nje IGA i Fa­bri­ke ci­je­vi "Unis" iz Der­ven­te, kao i da su pos­to­ja­li zna­čaj­ni pro­pus­ti u ra­du UIO BiH.

U je­dnom od se­tova za­ključaka Ko­mi­si­ja je na­ve­la evi­den­tnu po­tre­bu i važnost da­ljeg pos­to­ja­nja i kva­li­te­tnog ra­da ova­kve agen­ci­je.

Is­to­vre­me­no, Ko­mi­si­ja je do­ni­je­la za­ključak da Pred­sta­vnički dom od ru­ko­vod­stva IGA za­traži po­dno­še­nje de­ta­ljnog do­da­tnog iz­vje­šta­ja s pri­je­dlo­gom mje­ra za da­lji rad, ko­ji će bi­ti dos­tav­ljen Vi­jeću mi­nis­ta­ra, te da pos­to­ji od­go­vor­nost pret­ho­dnih sa­zi­va Vi­jeća mi­nis­ta­ra, kao i ovog sa­zi­va, što ni­je osno­va­no međumi­nis­tar­sko vi­jeće, ko­je bi spri­ječilo lo­še po­slo­va­nje ove agen­ci­je.

Inače, Ko­mi­si­ja se sko­ro go­di­nu da­na ba­vi­la is­tra­gom o to­me ka­ko je u IGA nas­ta­la šte­ta su­mnji­vim iz­da­va­njem ga­ran­ci­ja­ na su­mu od oko 176 mi­li­ona KM Fa­bri­ci ci­je­vi "Unis" iz Der­ven­te, čime su do­ve­li u pi­ta­nje i svoj op­sta­nak i re­pu­ta­ci­ju države.

Čla­no­vi Ko­mi­si­je ta­kođe sma­tra­ju da je su­štin­ski pro­blem, po­red onih ve­za­nih za iz­da­va­nje ga­ran­ci­je fir­mi ko­ja je u među­vre­me­nu za­pa­la u pro­ble­me s po­slo­va­njem, a du­go­ve os­ta­vi­la IGA da ih izmi­ru­je, taj što se i da­lje ne zna gdje je za­vrši­lo oko 60.000 to­na ci­je­vi iz "Uni­sa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije