BiH

Gavrilo Princip bio borac protiv okupatora

Gavrilo Princip bio borac protiv okupatora
Gavrilo Princip bio borac protiv okupatora

BEOGRAD - Član Akademije nauka BiH Muhamed Filipović izjavio je da je Gavrilo Princip bio borac za slobodu svoje zemlje i protiv njene okupacije, čiji je simbol bio austrougarski prestolonasljednik Franc Ferdinand.

"Spomen-ploču sa likom zaslužuje Princip i to na mjestu gdje su bile nekada njegove stope, koje su tokom rata uništene", rekao je Filipović, ističući da ne razumije potrebe određenih snaga iz BiH da aboliraju svoje okupatore.

On je naglasio da se Sarajevski atentat ne može porediti sa terorizmom, jer je u to vrijeme atentat bio legitiman način borbe protiv onih koji su ugnjetavali jednu zemlju, odnosno njen narod.

On kaža de ne misli da države koje su inicirale da se na Vidovdan 2014. godine nizom manifestacija u Sarajevu obilježi 100 godina od Prvog svjetskog rata žele dobro, ni BiH, ni narodima koji u njoj žive.

"Mislim da oni žele da operu svoj obraz i svoje ruke, jer su oni, takođe, saučesnici i proizvođači Prvog svjetskog rata", rekao je Filipović za Tanjug.

Filipović navodi da se zaboravlja da je Austrougarska nasilno ušla u BiH, da je ubila veliki broj ljudi prilikom okupacije BiH, da joj se veliki broj građana BiH suprotstavio, kao i da je izazvala veliki egzodus kada je, u prvi mah nakon okupacije, BiH napustilo oko 300.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, zaboravlja se i da je Austrougarska u BiH uselila 200.000 katolika i da je velika sredstva uložila u obnovu katoličkih crkava na području BiH, koje su, nakon što su ojačale, počele da provode politiku prisiljavanja stanovništva na katoličanstvo.

"Prije svega, Austrija je diskriminisala pravoslavno stanovništvo u pogledu razvoja, tako da je nastao pokret za nacionalno prosvjetnu autonomiju Srba. Potom, nastaje i pokret za takozvanu prosvjetnu autonomiju Muslimana koju je vodio muftija bosanski DŽabić", navodi Filipović.

On je naglasio da je to bio period i kada širom Evrope nastaju revolucionarni pokreti mladih, među kojima je bila i "Mlada Bosna".

Govoreći o vezi atentata u Sarajevu i Prvog svjetskog rata, Filipović je rekao da je to najobičnija spekulacija koja je davno odbačena u istorijskoj literaturi, te da je Prvi svjetski rat dugo godina unazad "pripreman" u politikama tadašnjih sila.

"To je politika, koja je imala svoj izraz u izgradnji takozvane bagdadske željeznice, povezivanjem njemačkog političkog interesa sa Turskom", ističe Filipović.

On je napomenuo da je činjenica da je Austrija željela rat, što pokazuje način na koji je postavila ultimatum Srbiji, tako da na njega nije bilo moguće odgovoriti.

"Ultimatum je sadržavao takve zahtjeve koji bi značili negaciju srpske suverenosti. Nijedna ozbiljna država koja drži do sebe ne može pristati da preda aspekte suverenosti, koji pripadaju isljučivo toj državi, u ruke druge države, pa prema tome ni Srbija nije mogla dati pravo Austriji da na njenoj teritoriji vrši istrage, jer bi to bila penetracija nacionalnog prostora", zaključio je Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije