BiH

General Mladić se ponovo žalio na zdravstveno stanje

General Mladić se ponovo žalio na zdravstveno stanje
Foto: N.N. | General Mladić se ponovo žalio na zdravstveno stanje

BEOGRAD - Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić danas se pred međunarodnim sudom u Hagu ponovo požalio na loše zdravstveno stanje, navodeći da mnogo vremena provodi u krevetu, u bolovima.

On je tokom rasprave o stanju u postupku, čitajući ranije pripremljenu izjavu, rekao da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da ide na terapije koje ga umaraju, a ne liječe ga.

Mladić je dodao da iz istog razloga nije sposoban da se bavi fizičkim aktivnostima, kao ostali pritvorenici.

"Puno vremena provodim u krevetu, u bolovima. Za više detalja pitajte moje advokate", rekao je Mladić novoimenovanom predsedavajućem Apelacionog vijeća Priski Nijambe, prenosi Beta.

Mladićev branilac Branko Lukić rekao je da će se odbrana Apelacionom vijeću obratiti samo kada to bude neophodno i da će podnijeti odgovor na žalbu Tužilaštva u roku, 14. novembra.

Sudija Nijambe iz Zambije imenovana je u Apelaciono vijeće nakon što su iz njega, na zahtjev odbrane, odlukom sudije Žan-Kloda Antonetija izuzeti predsjedavajući Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun zbog "utiska da su pristrasni".

Izuzete sudije bile su ranije u vijećima koja su "za genocid u Srebrenici" i druge zločine u BiH osudile oficire Vojske Republike Srpske koji su bili potčinjeni generalu Mladiću.

I novi predsjedavajući sudija Nijambe bila je član prvostepenog vijeća Tribunala koje je Mladićevog bezbjednosnog oficira Zdravka Tolimira osudilo na doživotni zatvor "zbog genocida u Srebrenici".

Nijambe se, međutim, tada protivila zaključku većine sudija da je u Srebrenici počinjen genocid i da je Tolimir kriv za to.

Generala Ratka Mladića Haški tribunal je prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor.

Odbrana je na tu presudu uložila žalbu, ali je to učinilo i haško Tužilaštvo, tražeći da Mladić bude proglašen krivim, osim za Srebrenicu i "za genocid u još šest opština u BiH".

Prvostepenom presudom, Mladić je bio oslobođen krivice po toj tački optužnice.

Zbog izuzeća sudija, žalbeni postupak u kojem predstoji usmena rasprava, biće duži nego što je planirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije