BiH

Glavni tužilac Tužilaštva BiH čeka politički dogovor

Glavni tužilac Tužilaštva BiH čeka politički dogovor
Foto: N.N. | Glavni tužilac Tužilaštva BiH čeka politički dogovor

SARAJEVO - Zbog nemogućnosti, prije svega, političkog dogovora, Visoki sudski i tužilački savjet BiH još, osim raspisanog i zatvorenog konkursa, praktično nije ni započeo izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH, kojeg trenutno već dvije godine u v. d. mandatu vodi Gordana Tadić.

Konkurs za glavnog tužioca, na koji se prijavilo 11 kandidata, zvanično je zatvoren 31. avgusta ove godine i do danas nije urađeno ništa, čak ni prijave koje su pristigle nisu verifikovane.

Zvanično obrazloženje iz VSTS-a zbog čega pristigle prijave nisu prekontrolisane je da će "njihova verifikacija uslijediti nakon prebacivanja na novu aplikaciju za imenovanja".

Takođe, u VSTS-u kažu da će se procesu zakazivanja razgovora s kandidatima pristupiti nakon što usvoje podzakonske akte neophodne za proceduru imenovanja rukovodećih nosilaca pravosudnih funkcija.

"Čekalo se prvo da se završe opšti izbori. Međutim, nekima rezultati nisu očekivani i sada je pitanje šta će se dešavati s konkursom koji je raspisan. Nije normalno da glavni tužilac u v. d. mandatu bude dvije godine, da se tom pozicijom trguje i da je pojedinci koriste u političke svrhe", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak pravosuđu, dodajući da je prošli konkurs za glavnog tužioca "srušen" jer su pojedini članovi Visokog sudskog i tužilačkog savjeta željeli prvo da ponovo sebi obezbijede funkcije i obnove mandat.

Donedavno, kao glavni favorit za izbor na poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH bila je Tadićeva, koja tu dužnost obavlja u v. d. mandatu. Međutim, nakon izbornih rezultata, njen izbor je pod znakom pitanja. Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da će SDA kao pobjednička stranka u FBiH insistirati da na toj poziciji bude Bošnjak s obzirom na to da se na čelu VSTS nalazi Srbin (Milan Tegeltija), dok Sudom BiH rukovodi Ranko Debevec iz reda ostalih.

"Zakon nigdje ne kaže da na nekoj funkciji u pravosuđu mora da bude pripadnik tog i tog naroda, ali se o tome donekle vodilo računa", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Inače, pored Tadićeve, za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH prijavili su se i Dubravko Čampara, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković, Miroslav Marković, Seid Marušić, Ivan Matešić, Ćazim Serhatlić i Munib Halilović.

Pored izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Visoki sudski i tužilački savjet BiH biraće i njegovog zamjenika, a za tu poziciju prijavilo se čak 17 kandidata. Pozicija glavnog tužioca Tužilaštva BiH ostala je upražnjena nakon što je sa nje smijenjen Goran Salihović u septembru 2016. godine.

Inače, od osnivanja Tužilaštva BiH, nijedan glavni tužilac Tužilaštva BiH nije završio puni mandat. Nakon odlaska Salihovića, VSTS je raspisivao konkurs za izbor novog tužioca, ali ga je nakon nekoliko mjeseci poništio, i to pod izgovorom da se čekaju preporuke Evropske komisije na osnovu kojih će biti izabran novi glavni tužilac.

Kandidati za glavnog tužioca

  • Gordana Tadić
  • Dubravko Čampara
  • Saša Sarajlić
  • Ismet Šuškić
  • Miroslav Janjić
  • Diana Kajmaković
  • Miroslav Marković
  • Seid Marušić
  • Ivan Matešić
  • Ćazim Serhatlić
  • Munib Halilović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije