BiH

Globalni indeks blagostanja: Zadovoljno tek 10 odsto građana BiH

Globalni indeks blagostanja: Zadovoljno tek 10 odsto građana BiH
Globalni indeks blagostanja: Zadovoljno tek 10 odsto građana BiH

BANJALUKA - Svega 10 odsto stanovnika BiH izrazilo je zadovoljstvo društvenom zajednicom u kojoj žive, pokazuje "Gallupov" Globalni indeks blagostanja, čiji rezultati daju sliku o tome koliko su stanovnici određenih država zadovoljni svojim životima.

Gledalo se 5 kategorija:

  • zadovoljstvo svrhom življenja (koliko volite ono što radite svakog dana i koliko ste motivisani za postizanje svojih ciljeva),
  • zadovoljstvo društvenim životom (prijateljstvo, podrška, ljubav),
  • zadovoljstvo finansijama (uspijevanje osiguranja ekonomske sigurnosti uz što manje stresa),
  • zadovoljstvo društvenom zajednicom (koliko volite mjesto gdje živite, koliko se osjećate sigurnima, koliko ste ponosni na svoju društvenu zajednicu)
  • zadovoljstvo vlastitim fizičkim stanjem (dobro zdravlje i dovoljno energije za izvršavanje svakodnevnih obveza).

"Gallup" je istraživanje proveo tokom 2013. na oko 133.000 ljudi starijih od 15 godina.

Na globalnom nivou, zadovoljstvo u tri i više kategorija je iskazalo 17 posto stanovnika. Najbolje žive Amerikanci (33 posto), a očekivano je najgori život u subsaharskoj Africi (9 posto).

Na pitanje kako ocjenjuju zadovoljstvo svrhom življenja, finansijskim blagostanjem i društvenim blagostanjem, stanovnici BiH su se negativno izjasnili o ova tri elementa, tj. njih 10 odsto se izjasnilo da misli da je situacija zadovoljavajuća, dok je čak 90 odsto smatra da nije.

Kada je, konkretno, riječ o kategorijama, onda se svega 12 odsto stanovnika BiH izjasnilo da stanje "napreduje" kada je riječ o kategoriji svrha življenja, njih 50 odsto stanje je okarakterisalo kao borbu, dok je 38 odsto stanje okarakterisalo kao patnju.

Kada je riječ o društvenom blagostanju, njih 23 smatra da stanje napreduje, njih 58 odsto stanje je opisalo kao "borbu", dok 19 odsto smatra da je riječ o patnji.

Karakterišući finanijsko blagostanje, čak 40 odsto stanovnika ga je opisalo kao patnju, a 46 odsto kao borbu. Ostatak je zadovoljan finansijskim blagostanjem.

Kada je riječ o zadovoljstvu društvenoj zajednicom u kojoj žive, svega 10 odsto stanovnika BiH je izrazilo svoje zadovoljstvo.

Od zemalja u regionu, prilično loše je ocijenjena Hrvatska, koja definitivno nije zemlja blagostanja jer je, gledano prema ugodnosti života, na samom dnu svjetske ljestvice - među 10 najgorih od 135 zemalja uključenih u istraživanje.

"Gallup" je napravio i usporedbu Hrvatske i Srbije po pitanju finansijskog zadovoljstva koje je u Hrvatskoj (23 posto) dvostruko veće nego u Srbiji (12 posto). Kako se navodi, 44 posto više Srba najmanje jednog dana u prošloj godini nije imalo novca za hranu (24 posto u odnosu na 17 posto Hrvata), dok ih 28 posto više nije imalo novca za "krov nad glavom", odnosno neko sklonište (12 posto u odnosu na 9 posto).

Najveće blagostanje vlada navodno u Panami - čak 61 odsto ih je iskazalo zadovoljstvo. Slijede Kostarika (44 posto), Danska (40 posto), Austrija i Brazil (39 posto), Urugvaj i El Salvador (37 posto), Švedska (36 posto), te Gvatemala i Kanada (34 posto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije