BiH

Godinu dana nisu izabrali dva člana

Godinu dana nisu izabrali dva člana
Foto: N.N. | Godinu dana nisu izabrali dva člana

BANJALUKA - Agencija za osiguranje Republike Srpske umjesto pet, radi sa tri člana Upravnog odbora, a konkurs koji je Ministarstvo finansija Republike Srpske raspisalo još u junu prošle godine za dva člana UO koja nedostaju, poništen je i biće raspisan novi.

"Svi postupci se ponavljaju", odgovorili su "Nezavisnim" u Ministarstvu finansija RS na pitanje dokle je stigla procedura izbora dva člana UO pomenute agencije.

Prema nezvaničnim informacijama, konkursi su poništeni iz razloga što ranije postignuti koalicioni dogovori u vezi s tim ko će biti u UO Agencije za osiguranje više ne važe, s obzirom na to da su u oktobru bili opšti izbori, te da se čeka novi dogovor u vezi s tim pozicijama.

Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS, rekao je za "Nezavisne" da Upravnom odboru ne predstavlja problem to što nema dva člana, te da sa tri člana normalno rade i funkcionišu.

"Imamo tri člana koja su u mandatu i UO može da funkcioniše i bez ta dva člana. Nema prepreka ni kod donošenja pravilnika i bilo kojih akata", rekao je Dujaković.

Inače, ovo nije prvi put da Agencija za osiguranje ima nepotpun Upravni odbor s obzirom na to da je gotovo dvije godine radio u nepotpunom sastavu, odnosno od 2015. do oktobra 2017. godine.

Konkursom koji je poništen predviđeno je da kandidati za ove funkcije, pored opštih, moraju ispunjavati i posebne uslove, a to je da imaju univerzitetsko obrazovanje, stručno iskustvo i dobar ugled u oblasti osiguranja ili finansija i da poznaju sadržaj i način rada UO.

Članove UO Agencije, na prijedlog Vlade, bira Narodna skupština RS na period od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije